x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copiii si jocul care le ia aerul

Copiii si jocul care le ia aerul

25 Apr 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR
Statisticile demonstreaza ca accidentele provocate de corpurile straine in nas apar cel mai frecvent la copiii intre 1 si 4 ani, in timp ce se joaca fara a fi supravegheati.

  • de OANA ANTONESCU

  • Motiv pentru care de la inceput trebuie precizat ca asemenea episoade dureroase cu consecinte severe ar putea fi evitate daca micutului i se vor da jucarii adaptate varstei lui si daca va fi tinut sub observatie chiar in timpul jocului.

    Fara pensete sau alte obiecte

    De cele mai multe ori, obstructia nazala este partiala, iar victima prezinta o senzatie de infundare a nasului, secretie nazala galben-purulenta, adeseori amestecata cu sange. "Corpurile straine pot sa o ia fie pe calea inghititului, fie pe cea respiratorie, existand riscul aspirarii lor in laringe si trahee si prin urmare riscul de asfixiere", ne explica conf. univ. dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof. Dr. Dorin Hociota". Daca apare insuficienta respiratorie, copilul trebuie intors cu capul in jos si batut pe spate. Manevra poarta numele de "upside down". "In nici un caz nu trebuie sa incercati sa extrageti corpul strain cu ajutorul pensetei sau al altor instrumente pe care le aveti la indemana", ne avertizeaza conf. univ. dr. Viorel Zainea. "Acest lucru nu va face decat sa impinga corpul mai adanc in caile respiratorii superioare sau inferioare", explica medicul. In plus, tentativele de extractie pot produce zgarieturi si fisuri ale nasului. Capul victimei nu trebuie tinut pe spate, ci cu barbia in piept, pentru ca obiectul inspirat sa nu intre mai adanc in caile respiratorii. Cel care acorda primul ajutor va ruga victima sa sufle obiectul, tinand apasat pe partea opusa locului in care este obstructia. Daca obiectul nu poate fi dislocat nici in acest mod, singura alternativa este sa duceti victima la spital.

    Corpul strain va fi extras numai de catre medic, cu pense si carlige speciale, adecvate dimensiunii si formei corpului strain. Daca extractia nu este posibila, corpurile straine vor fi impinse pana in fundul gatului. Corpurile straine neextrase pot constitui nucleul pe care se vor depune saruri de calciu si magneziu, formand rinoliti (pietre).

    CORECT. Lasati barbia in piept si suflati corpul strain, tinand degetul apasat pe nara opusa celei obstructionate
    GRESIT. Nu tineti capul lasat pe spate. In acest fel corpul strain va intra mai adanc in caile respiratorii
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul