x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Coruptia la polonezi

Coruptia la polonezi

de Ana Ilie    |    17 Aug 2005   •   00:00
Coruptia la polonezi

Una dintre conditiile impuse de catre Uniunea Europeana Bulgariei si Romaniei pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 este eliminarea coruptiei. Cu toate acestea, tarile care s-au integrat deja in Uniune si au avut de indeplinit aceleasi conditii se confrunta cu o explozie a coruptiei. In cazul Poloniei, coruptia "costa" statul aproape 5 procente din PIB.

Dupa integrare, Polonia s-a bucurat de o crestere economica sanatoasa, in conditiile in care fermierii si producatorii au beneficiat de pe urma fondurilor structurale si a accesului pe piata extinsa a Uniunii, care numara nici mai mult, nici mai putin de 450 milioane de consumatori. Polonia a si atras cele mai multe investitii directe din intreaga regiune central-europeana, in principal datorita fortei sale de munca educate si relativ ieftine. Insa aceasta situatie ascunde, la o privire superficiala, dimensiunile reale ale coruptiei, care pune in pericol cresterea economica a tarii.

EFECTE. Presa poloneza vuieste zilnic despre cazuri de politicieni corupti si afaceristi murdari. Unul dintre aceste cazuri a dus la demisia fostului premier Leszek Miller si la inchiderea unui binecunoscut producator de film, atunci cand a devenit public faptul ca acesta a sugerat unui grup media ca ar putea schimba legislatia in favoarea acestuia pentru aproape 18 milioane de dolari. "Coruptia este o problema reala in Polonia, insa a fost creata de legi neclare si de un sistem de clare instabil, care dau loc comportamentului incorect", este de parere Jerzy Brniak, seful operatiunilor poloneze ale gigantului britanic BP, citat de BBC. "Sunt bucuros ca puteti citi despre asta in ziare. Acum stim nume si fete si sunt convins ca situatia se va imbunatati", spune el. "Anul acesta vom avea o crestere a Produsului Intern Brut de 5,4%, insa daca sistemul ar fi mai limpede, cresterea ar fi putut fi de 10%. Am fi capabili sa ne folosim mai bine capacitatile in mod mai eficient", apreciaza Brniak.

Alte companii, mai mici, nu se confrunta insa cu problema coruptiei. Dariusz Chmielewski, reprezentantul unei companii de cosmetice, spune ca stie de existenta coruptiei, "dar nu ne afecteaza afacerile de zi cu zi".

MASURI. Unii politicieni cred ca nivelul ridicat al coruptiei este o mostenire a trecutului comunist al tarii. Premierul polonez Marek Belka sustine insa ca "acesta este un tip nou de coruptie, crescuta din tendintele endemice carora economia de piata le-a dat un nou avant". "Privim foarte serios aceasta problema, poate pentru prima data dupa multi ani. Este un proces de curatire, nu neaparat al mostenirii trecutului. Am modificat legile si am imprumutat institutiile occidentale, asa incat Politia si procurorii nostri sunt acum mult mai eficienti", a detaliat premierul polonez.

CURATIRE
"Privim foarte serios aceasta problema, poate pentru prima data dupa multi ani. Este un proces de curatire, nu neaparat al mostenirii trecutului. Am modificat legile si am imprumutat institutiile occidentale, asa incat Politia si procurorii nostri sunt acum mult mai eficienti" - Marek Belka, premierul Poloniei
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul