x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cosmarul pielii depigmentate

Cosmarul pielii depigmentate

29 Mar 2006   •   00:00

Aproximativ 1% din populatie sufera de vitiligo, o boala ale carei cauze nu se cunosc cu certitudine si care se manifesta prin aparitia unor pete depigmentate pe piele. In cele mai multe cazuri, boala debuteaza inainte de 20 de ani. Vitiligo afecteaza, deopotriva, ambele sexe, insa femeile solicita mai frecvent ajutor medical pentru a camufla pe cat se poate problemele cosmetice.

"In ceea ce priveste cauzele acestei boli, sunt mai multe teorii. Predispozitia genetica este cea mai importanta – in 30% dintre cazuri in familia bolnavului exista o ruda cu vitiligo. O alta teorie este ca vitiligo este o boala autoimuna. In sprijinul acestei ipoteze sta asocierea afectiunii cu probleme tiroidiene, cu diabetul zaharat, cu anemia pernicioasa. Multi pacienti asociaza debutul afectiunii cu un stres emotional puternic", precizeaza dr. Virginia Chitu, medic specialist dermatolog.

Pentru ca nu se cunosc cauzele, nici tratamentul nu este totdeauna eficient. Repigmentarea leziunilor se produce doar in aproximativ 20% din cazuri. In rest, se obtin repigmentari partiale, iar in unele cazuri pacientul nu raspunde deloc la tratament. Cea mai eficienta forma de tratament este asocierea fototerapiei (expunerea la raze ultraviolete naturale sau artificiale) cu antiinflamatoare steroidiene (corticoizii). Tratamentul trebuie efectuat sub supraveghere medicala, pentru a se controla cat mai bine doza de ultraviolete. "Expunerea exagerata la ultraviolete poate sa predispuna in timp la cancer de piele pe zona respectiva", atrage atentia dr. Virginia Chitu.

Autobronzantele

Vitiligo este o afectiune care creeaza un disconfort psihic important. Si atunci, acesti pacienti sunt sfatuiti sa foloseasca substante autobronzante, pentru a se micsora contrastul dintre pielea depigmentata si cea normala. Exista produse cosmetice destinate acestei categorii de persoane – creme corectoare, pudre, farduri diverse, in functie de ten. "Pentru a camufla zonele depigmentate, mai nou sunt folosite microtatuajele, dar in acest caz, pacientii ar trebui avertizati ca exista riscul de reactii alergice", arata dr. Virginia Chitu.

PETE ALBE. Nu orice pata alba aparuta pe piele este vitiligo. Este cazul pitiriazisului alb al fetei – o afectiune frecventa la copiii predispusi la alergii, care se manifesta prin pete albe aparute pe fata si care persista uneori luni in sir. Nu este vorba despre vitiligo nici in cazul petelor albe care apar dupa vindecarea unor afectiuni inflamatorii cutanate (eczeme, psoriazis).
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul vitiligo