x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Crini parfumati si multicolori

Crini parfumati si multicolori

05 Apr 2007   •   00:00

MEREU VERDE
Plantati-i in spatii partial umbrite
MEREU VERDE
Plantati-i in spatii partial umbrite

Crinii sunt plante de gradina deosebit de iubite pentru florile lor mari, frumos colorate si, in unele cazuri, placut parfumate. Nu se cunoaste cu exactitate numarul de varietati disponibile la vanzare pentru ca apar tot timpul noi hibrizi. Nici macar clasificarea pe categorii nu este mai edificatoare, asa ca nu ne ramane decat sa adaptam informatiile botanice pe care le avem, la ceea ce se gaseste la noi in tara. Daca o sa va uitati atent prin gradinile de primavara si de vara o sa vedeti ca sunt trei categorii intalnite la noi: crinul de Paste (Lilium longiflorum), crinii de o zi (Hemerocallis) si crinii orientali care nu raman peste iarna in pamant pentru ca ingheata.

CRINII DIN GRADINILE NOASTRE

Crinul de Paste creste peste 1 m inaltime si are flori albe, alungite, grupate mai multe pe aceeasi tija. In mod natural perioada sa de inflorire variaza, insa cultivatorii profesionisti il forteaza in asa fel incat sa-l poata vinde ca floare taiata in preajma Pastelui. Crinii de o zi au forme foarte interesante si culori intense, catifelate. Din pacate, asa cum le spune si numele, floarea nu dureaza decat de la rasaritul soarelui pana la apusul lui. Insa, planta revine in scurt timp cu un nou val de flori. Cele mai cunoscute varietati la noi sunt cu flori galbene sau portocalii. Crinii orientali au un port mai compact, uneori de doar 40 cm, iar florile sunt cu adevarat spectaculoase prin forme si combinatii de culori. Foarte putini hibrizi au si parfum.

MASCATI TULPINA INESTETICA

Dincolo de incantarea pe care o produc florile sau parfumul, crinii au totusi o problema estetica: tulpinile inalte, imbracate de frunze lunguiete. Din acest motiv in jurul crinilor se planteaza garduri vii suficient de inalte cat sa mascheze tulpinile sau se concep grupaje de plante, iar crinii se asaza in mijloc.

AMPLASAMENT SI INGRIJIRI

Pentru o buna dezvoltare, crinii au nevoie sa fie plantati intr-o zona partial umbrita si cu sol care sa aiba un pH usor acid. Drenajul solului este foarte important pentru ca daca bulbii nu se aerisesc suficient se imbolnavesc si mor, privandu-va de incantarea florilor mult-asteptate. Din cauza faptul ca bulbul depoziteaza o cantitate de minerale necesara dezvoltarii crinului, planta traverseaza destul de usor seceta. Problemele apar in primaverile si verile foarte ploioase. Daca bulbul sta mai multe zile in sol imbibat cu apa exista riscul sa putrezeasca sau sa capete vreo boala fungica. De aceea, inainte de plantare e bine sa tratati solul cu fungicide care sa-l protejeze in astfel de situatii. Pentru ca bolile fungice se transmit repede de la un exemplar la altul, este indicat sa indepartati rapid plantele bolnave.


In Antichitate crinul isi impartea gloria cu trandafirul - ambele plante erau cultivate pe suprafete intinse. Crinul a fost asociat mereu cu puritatea si speranta si era oferit in mod curent templelor Afroditei - zeita frumusetii


Inmultirea crinilor se face prin bulbii solzosi care se gasesc la vanzare in magazine. Acestia se pot separa si impreuna cu bulbilii axilari se utilizeaza pentru a incepe o noua plantatie de crini. Ei vor inflori dupa trei ani

  • foto: Morguefile
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul crinii