x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Croatia este mai buna decat Romania"

"Croatia este mai buna decat Romania"

de Anca Aldea    |    10 Aug 2005   •   00:00
"Croatia este mai buna decat Romania"

Coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Balcani, Erhard Busek, considera ca mai degraba Croatia ar trebui primita in Uniunea Europeana in urma progreselor facute, decat Romania si Bulgaria, tari care urmeaza sa adere in 2007.

Croatia este un caz special. Multi specialisti spun ca este mai dezvoltata decat tari precum Romania si Bulgaria, dar cu toate acestea, candidatura sa la Uniunea Europeana continua sa ridice semne de intrebare.

Coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Balcani, Erhard Busek, a declarat ca in multe domenii Croatia a inregistrat mai multe progrese decat Romania si Bulgaria, tari care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007.

GATA. "In opinia mea, Croatia este pregatita pentru UE", a declarat el intr-un interviu publicat de catre cotidianul croat Vjesnik. "Sunt convins ca negocierile de aderare cu Croatia vor incepe in curand. In orice caz, acest lucru ar trebui sa se intample inainte de deschiderea negocierilor cu Turcia", care ar urma sa inceapa in octombrie, a explicat Busek.

ANALIZA. Uniunea, care detine in prezent 25 de membri, a promis Romaniei si Bulgariei ca le va primi in randurile sale. Pentru a indeplini norma dictata de Tratatul de la Nisa, "piatra de temelie a UE", care spune ca numarul total al membrilor nu trebuie sa depaseasca 27. Dar ce se va intampla cu celelalte tari europene, inca nemembre ale Uniunii, dar care indeplinesc criteriile de aderare? Analistul Ivo Daalder, de la Institutul Brookings din Washington ofera exemplul Croatiei, apreciata peste Ocean pentru colaborarea ei cu Tribunalul Penal International de la Haga, unde se judeca crimele de razboi ale fostilor lideri iugoslavi.

PROBLEME. La Bruxelles, Croatia nu este inca vazuta cu aceiasi ochi. In martie, cand ar fi trebuit initiate tratativele intre Zagreb si Bruxelles, ele au fost amanate pentru un termen nespecificat, pana atunci cand Croatia va indeplini anumite criterii impuse de UE. Timpul se scurge insa, iar Uniunea nu da nici un semn pentru acceptarea Croatiei in randurile sale pana in 2007, sustine Daalder. Cand premierul croat, Ivo Sanader, a vizitat SUA, in urma cu doua saptamani, el a declarat ca, de vreme ce Croatia indeplineste criteriile impuse de UE, n-ar trebui sa existe vreo problema. Dar, de vreme ce generalul in rezerva Ante Gotovina, cautat de TPI pentru crime impotriva umanitatii si violarea regulamentelor de razboi in timpul si dupa operatiunea militara din 1995, de recuperare a unor regiuni ocupate de rebelii sarbi. "Sub conducerea mea, opt din noua cetateni croati au fost anchetati pentru crimele din timpul razboiului din Balcani. Am primit asigurare din partea statelor UE ca ne vor ajuta daca generalul Gotovina isi va gasi refugiul pe teritoriile lor", a declarat Sanader, care a reusit sa imbunatateasca relatiile cu Serbia, promovand o politica de reconciliere in Balcani. Rigidul Comisar european pentru Extindere, Olli Rehn, nu s-a aratat deloc descurajat de declaratiile premierului croat. "Deocamdata, Croatia nu coopereaza suficient", a replicat Rehn, reiterand ideea ca este nevoie de timp pentru a demonstra ca structurile democratice ale Croatiei se afla sub control si ca statul se supune legislatiei internationale.

OPTIMIST
"Sunt convins ca negocierile de aderare cu Croatia vor incepe in curand. In orice caz, acest lucru ar trebui sa se intample inainte de deschiderea negocierilor cu Turcia" - Erhard Busek, Coordonator special al Pactului de Stabilitate

MERITE
"Sub conducerea mea, opt din noua cetateni croati au fost anchetati pentru crimele din timpul razboiului din Balcani. Am primit asigurare din partea statelor UE ca ne vor ajuta daca generalul Gotovina isi va gasi refugiul pe teritoriile lor" - Ivo Sanader, premierul Croatiei
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul croatia