x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Crustaceu aristocrat

Crustaceu aristocrat

24 Mai 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Prima mea intalnire cu crevetii a fost ratata. Imi era destul de neclar cum dintr-un specimen asmanator cu un racusor (sau cu un homar, daca vreti), se puteau face acele pastile care se aflau in cutiile din magazin. Cu siguranta va amintiti. Le puneai intr-un ceaunel cu ulei incins si observai imediat cum se umfla. Interesant era efectul pe care-l aveau atunci cand le mancai: simteai ca ti-au prins limba. Si totusi, imi placea atat de mult gustul incat treceam cu usurinta peste acest inconvenient.

    Dar... am vazut intr-o zi si cum arata "de-adevaratelea" crevetii. La fel ca si celelalte fructe de mare, ei sunt foarte bogati in calciu si proteine. Daca vrei sa-i prepari, trebuie mai intai sa le indepartezi carapacea, coada si tractul digestiv. Pot fi fierti, prajiti, copti si de cele mai multe ori se servesc alaturi de orez. Antologica ramane scena din filmul "Forrest Gump", in care ti se pare ca enumerarea delicateselor din creveti nu se va sfarsi niciodata, oricat de disperat ai deveni.

    "Crevetele este un fruct de mare. Poti sa-l prajesti, sa-l fierbi, sa-l frigi, sa-l sotezi. Exista kebab cu creveti, creveti creole, creveti gumbo, prajiti usor in tigaie, pratiti in tigaie la foc iute. Sunt creveti cu ananas si creveti cu lamaie, creveti cu nuca de cocos, creveti cu ardei iute, supa de creveti, tocana de creveti, salata de creveti, creveti cu cartofi, burger cu creveti, sandvis cu creveti..." Si cu siguranta as mai putea continua.

    Exista trei tipuri principale de creveti, in functie de mediul in care traiesc: de apa dulce, rece sau calda. Cei de apa dulce sunt si cei mai mari (ajung pana la 30 de centimetri si cantaresc chiar si 500 g), iar carapacea este de culoare albastra. Din ei se prepara o reteta numita Scampi. Crevetii se trec prin pesmet sau unt si apoi se prajesc intr-o tigaie cu ulei, la foc iute. Se servesc, de cele mai multe ori, alaturi de chipsuri din cartofi. Crevetii de apa rece traiesc la mare adancime, acolo unde temperatura este din ce in ce mai scazuta. Se spune despre ei ca au gustul cel mai bun. Exista doar doua tipuri de astfel de creveti: unul traieste in oceanele din emisfera nordica, iar celalalt in Pacificul de Sud. Crevetii de apa calda sunt specifici Asiei si de cele mai multe ori carnea lor este alba si are un gust dulceag.

    CREVETI CU SOS
  • INGREDIENTE:
  • un kg de creveti, o lamaie, o ceapa, sare, 4 l apa. Pentru sos: doua cani cu maioneza, 6 linguri cu ketchup, 4 lingurite cu mustar, 4 lingurite cu suc de lamaie, doua linguri cu sos Worcestershire, o lingurita cu praf de usturoi.
  • PREPARARE:
  • Apa se pune la fiert si se adauga lamaia, ceapa si sarea. Dupa ce a dat apa in clocot, se acopera oala cu un capac si se lasa la fiert inca 5 minute. Se adauga crevetii si se indeparteaza oala de pe foc. Se acopera iarasi cu un capac si se lasa deoparte 10 minute. Crevetii se vor inrosi, iar carapacea va cadea. Se scurge apa si se indeparteaza lamaia si ceapa. Sosul se pregateste amestecand foarte bine toate ingredientele. Crevetii se servesc pe o farfurie, alaturi de sos.

    RETETA AFRODIZIACA
  • INGREDIENTE: un kg de creveti mai mari, 4 linguri cu unt, o jumatate de cana cu ulei de masline, o lingura cu sos Worcestershire, putin vermut, piper, sare, 15 catei de usturoi.
  • PREPARARE:
  • Crevetii se asaza pe un platou si se toarna peste ei vermutul, sosul Worcestershire, uleiul, untul topit, usturoiul pisat, sarea si piperul. Se da la frigider timp de o ora pentru marinat. Crevetii se scot apoi si se pun intr-o tava, turnandu-se deasupra sosul marinat. Tava se introduce in cuptor timp de 15 minute, la foc potrivit. Se pot servi alaturi de salata, paine alba, putin orez si vin rece.

    CREVETI CONDIMENTATI
  • INGREDIENTE: un sfert de cana cu ulei de masline, 6 catei de usturoi, 900 g de rosii, o lingurita si jumatate de ardei iuti tocati, doi ardei chili, 450 g de creveti, 5 linguri cu votca, sare si piper.
  • PREPARARE:
  • Intr-o cratita se asaza rosiile taiate in jumatate si usturoiul pisat si se da la cuptor pana cand rosiile s-au rumenit. Apoi se mixeaza, formandu-se o pasta. Intr-o tigaie se pun ardeii iuti si cei doi ardei chili tocati. Se adauga pasta de rosii si crevetii curatati, apoi se prajesc timp de cateva minute. Se presara sare si piper, apoi se toarna votca. Se pot adauga si cinci linguri cu smantana. Acest preparat se serveste alaturi de paste.

    CREVETI CU UNT SI USTUROI
  • INGREDIENTE: un kg de creveti curatati, o treime cana cu ulei de masline, doi catei de usturoi presati, piper negru proaspat macinat, sucul de la doua limete, sos de unt cu usturoi.
  • PREPARARE:
  • Crevetii se trec prin ulei de masline, usturoi, piper si suc de limete. Apoi se lasa in frigider timp de aproximativ 3 ore. Crevetii se frig pe gratar timp de 15 minute. Pentru a prepara sosul de unt cu usturoi se amesteca urmatoarele ingrediente: o jumatate de cana cu unt topit, o lingurita cu sos Worcestershire, o lingura cu suc de lamaie, doi catei de usturoi presati, sare. Crevetii se servesc pe o farfurie, alaturi de sosul cu unt si usturoi.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul usturoi creveti crevetii