x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu insolatia nu-i de joaca!

Cu insolatia nu-i de joaca!

31 Mar 2006   •   00:00

De cum da caldura, televizorul si ziarele ne exaspereaza cu pericolul insolatiei si cu sfaturi despre cum sa ne ascundem de soare. Chiar si asa, la ultimul val de caldura apelurile la salvare au fost la fel de numeroase ca si in anii trecuti. Vrem, nu vrem soarele ne vine de hac, iar numarul victimelor insolatiei e la fel de mare in fiecare an. Iar efectele nocive ale soarelui le resimt indeosebi copiii si batranii.

Sistem de termoreglare


Ce se intampla cu organismul nostru cand este expus excesiv la soare? Cand temperaturile mediului exterior sunt ridicate, corpul secreta transpiratie. Prin evaporarea ei, caldura din organism se pierde, iar corpul se raceste. Daca temperatura aerului este insa prea ridicata, corpul genereaza mai multa caldura decat poate elibera, dereglandu-se sistemul de termoreglare al organismului. Asa se face ca temperatura corpului poate ajunge la valori alarmante. Intr-o prima faza, persoana care s-a expus prea mult la soare se deshidrateaza si are o stare de epuizare din cauza caldurii. In cazurile mai grave apar si alte simptome, precum varsaturile, durerile de cap, fotofobia (hipersensibilitate la lumina), ameteala, febra, frisoanele, tulburarile de vedere si de echilibru.

Primul pas in acordarea ajutorului de urgenta este sa asezati victima intr-un loc racoros, ferit de soare. "Aspirina si paracetamolul sunt recomandate in caz de insolatie, pentru ca reduc febra si durerile de cap. Pentru a scadea temperatura corpului, dusurile cu apa rece sunt cea mai buna solutie", ne spune dr. Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Atentie! Apa nu trebuie sa fie foarte rece. Hidratarea este o alta conditie esentiala pentru recuperarea starii de sanatate dupa o insolatie.

Inconstienta


Daca expunerea la soare a fost prelungita, starea generala se altereaza treptat. Pot aparea ametelile, confuzia, delirul si se poate instala chiar starea de inconstienta. "In aceasta situatie se impune chemarea de urgenta a ambulantei, pentru ca o astfel de stare poate pune in pericol viata", avertizeaza dr. Ovidiu Cismaru. Pana la sosirea ambulantei, asezati victima intr-un loc umbros si racoros, pe partea laterala a corpului, in pozitia de siguranta. Cand este in stare de inconstienta nu se administreaza lichide. Tot ce putem face in aceasta situatie este sa apelam la ajutorul medicului.

PREVENIRE. Pentru a nu ajunge la insolatie, trebuie respectate cateva reguli esentiale. Evitati plimbarile intre orele 11:00 si 17:00, atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate. Evitati, de asemenea, locurile aglomerate, purtati palarii de soare si hidratati-va corespunzator. Cantitatea minima de lichide pe care orice persoana trebuie sa o consume pe canicula este de doi litri.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul