x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu Matrix 150, noua dimensiune a viitorului

Cu Matrix 150, noua dimensiune a viitorului

de Adrian Parvu    |    09 Oct 2008   •   00:00

Este impresionant să vezi cum a evoluat o afacere de familie în numai 50 de ani, adică într-un timp atât de scurt, încât nici nu s-a făcut schimbul biologic a două generaţii…



Este impresionant să vezi cum a evoluat o afacere de familie în numai 50 de ani, adică într-un timp atât de scurt, încât nici nu s-a făcut schimbul biologic a două generaţii… Nolte Kuchen are sediul, atelierul de creaţie, unităţile de producţie, depozitele şi un remarcabil show-room într-o zonă (în apropierea oraşului Bielefeld) în care, în mod tradiţional, se fabrică mobilă de bucătărie. În concurenţa acerbă cu alţi producători, conform principiului "Die kompetenz in sachen Qualitat" (nu cred că mai este nevoie de traducere!) George Nolte, fondatorul companiei, nu a cedat niciodată tentaţiei de a renunţa la standardul înalt de calitate în favoarea cantităţii.


Tehnologie de vărf

Afacerea a pornit imediat după terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în vremuri economice grele pentru un popor şi o ţară divizate politic şi economic, aflate în riună şi având de plătit datorii de război imense. Investiţia iniţială a fost achiziţionarea unei mici unităţi de producţie la Delbruck, urmată de o a doua la Brilon.
Ambiţia tatălui (George Nolte) a fost de a utiliza adevăratele virtuţi germane ale fiului (Konrad Nolte) de a fi primul producător cu o linie de asamblare automatizată. Adăugaţi la aceasta o strategie bine gândită pe termen lung, respectul faţă de pretenţiile şi buzunarul clientului, o excelentă colaborare cu pieţele de desfacere şi veţi vedea de ce astăzi cei de la Nolte spun, cu nedisimulată mândrie, că ei se simt ca acasă oriunde în lume.
Cele două unităţi de producţie pe care le-am vizitat dispun de o tehnologie de ultimă generaţie, incluzând comandă complet computerizată, roboţi performanţi, linii de asamblare şi un terminal de livrare automatizate şi asistate electronic. În plus, întregul ciclu de producţie este perfect ecologizat, cu protecţie de sută la sută pentru mediul natural. Greu de crezut, dar perfect adevărat: pe zeci de hectare unde sunt uzinate plăci din lemn prefabricat nu am văzut o scamă de praf sau un pumn de rumeguş!


O adevărată filozofie

Un centru principal de producţie (Lohne), un centru logistic (Melle), peste 1.100 de angajaţi, export în 42 de ţări de pe toate continentele. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără a avea o adevărată filozofie de producţie şi desfacere a mărfii, cu câteva trăsături dominante, pe care le voi puncta în continuare. Calitate impecabilă, până la exactitatea celui mai mic detaliu.
Cooperări şi parteneriate pe termen lung, cu firme solide şi la fel de respectabile. Versatilitate, presupunând integrarea unor proiecte ce acoperă o gamă largă de stiluri, de la cel clasic până la cele mai moderne. Studiul atent al evoluţiei sociale, cu oferte adaptate, spre exemplu, şi familiilor care au la dispoziţie foarte puţin timp… casnic. Atenţie sporită la sistemele de ambalare şi traseele de livrare pentru a asigura clientul, oricare şi de oriunde ar fi el, că va primi marfa în deplină siguranţă şi în cel mai scurt timp posibil. Inovaţie, inovaţie şi din nou inovaţie din punct de vedere al formei şi utilităţii, al designului şi funcţionalului.


O viziune revoluţionară

În fiecare an, în luna septembrie, Nolte schimbă în totalitate exponatele din show-room, propunând nile modele ce vor intra în fabricaţie. În acestă toamnă, designerii de aici au surprins pe toată lumea, aducând în atenţia specialiştilor, dar şi a publicului larg o bucătărie cu adevărat revoluţionară. Matrix  este conceptual strălucitor de simplu şi de eficient, în care dimensiunea de 150 mm este multiplicată pe toate coordonatele spaţiului, pe lungime, înălţime şi adâncime.
O dimensiune cu orice multiplu uşor de calculat şi de ţinut minte. O dimensiune care permite crearea unor corpuri modulare, ce se pot îmbina şi combina ca piesele de leggo. O dimensiune care face economie de spaţiu, oferind în acelaşi timp mai mult spaţiu de depozitare şi utilitar mai bine organizat şi mai generos. Matrix 150 va intra în producţia de serie la sfârşitul acestui an şi, cu siguranţă, va fi vedeta incontestabilă a marelui târg de mobilă de la Milano, în primăvara viitoare.


În alb şi negru

Varianta cea mai spectaculoasă mi s-a părut a fi aceea ce propune jocul a două nonculori, albul şi negrul. Rigurozitatea incidenţei liniilor verticale cu cele orizontale, jocul accentuat al volumelor contrastante, accesoriile din inox fac din această bucătărie una extrem de spectaculoasă. În interiorul ei, orice pată de culoare devine intensă şi luminoasă, dă o notă de veselie sau bună dispoziţie. Verdele unei frunze sau culoarea îmbietoare a unui fruct capătă alte valenţe.
Aparatura înglobată (Nolte oferă bucătării complet echipate, Siemens fiind unul dintre partenerii săi tradiţionali) este parte la vedere, parte discret aliniată cu corpurile verticale. Alb-negru, sau combinaţia marilor maeştri, o alăturare cu valoare de simbol. Desigur, această opţiune este una pur subiectivă şi nu exclude alte variante, cum ar fi, spre exemplu, o excepţională culoare albastru-verzui, un turcoaz pe care Nolte îl va propune anul acesta clienţilor săi (va fi prezentă inclusiv pe piaţa românească).


Performanţe tehnice

Designerii şi tehnicienii firmei au adus şi câteva remarcabile îmbunătăţiri tehnice. Putem enumera sistemele de deschidere şi închidere laterală sau verticală pentru uşile de dulap, sertarele care nu mai glisează pe role, ci pe un sistem de cilindri mult mai rezistent, platforme şi rafturi de depozitare mai bine organizate şi mai încăpătoare. Tacâmutile, ustensilele de bucătărie, vasele şi vesela au locuri bine definite, la fel cum perfect încorporate sunt maşinile de spălat vase, cuptoarele cu microunde sau sisteme audio care dau un sunet discret, învăluitor.
Alte câteva inovaţii interesante sunt introducerea pieselor laterale din sticlă la unele corpuri glisante, aşezarea unei folii protectoare pe fundul sertarelor sau dispunerea exclusiv orizontală a tuturor mânerelor, ceea ce conferă întregului ansamblu o notă de confort şi eleganţă. Pentru comenzile speciale (bucătăria unui burlac, să zicem), spaţiul se comprimă şi perfecta organizare a utilităţilor devine esenţială, iar specialiştii de la Nolte dau dovada întregii lor competenţe.
La fel cum soluţiile pentru bucătării de mari dimensiuni, eventual cu preluarea altor funcţiuni
(loc de luat masa, loc de odihnă sau chiar un mini-birou la care se poate lucra în timp ce găteşti…) sunt surprinzătoare prin precizia organizării zonelor specifice fiecărei activităţi în parte.


Jocul cu o dimensiune

Multiplicarea dimensiunii de 150 mm devine mai vizibilă şi mai spectaculoasă în varianta bucătăriilor în alb şi negru, dând posibilitate unor combinaţii practice infinite ale volumelor şi suprafeţelor. Lungime, înălţime şi adâncime, totul se calculează respectând algoritmul multiplicării acestei dimensiuni ideale, rezultatul fiind economie de spaţiu, organizare perfectă de la frontul de lucru până la spaţiile de depozitare, de la dotările electrocasnice până la zonele de relaxare sau de circulaţie. Matrix 150 sau dimensiunea viitorului, o bucătărie revoluţionară din toate punctele de vedere, o bucătărie care respectă câteva principii esenţiale şi care pune înainte de orice deplina satisfacţie a clientului.


Spaţiu mai mult

O adevărată revoluţie se observă şi în construcţia şi organizarea spaţiilor de depozitare a alimentelor sau a instrumentelor de bucătărie. Manevrabilitate impecabilă, eficienţă, capacitate de depozit mărită (atât ca volum, cât şi ca greutate) sunt numai câteva din beneficiile noilor modele. Mai trebuie de menţionat şi un alt lucru esenţial: uşurinţa la întreţinere. Nolte readuce în bucătăria modernă locul de odihnă, de relaxare, amintind de laviţa bunicii, aşezată adeseori în prelungirea cuptorului. O viziune îndreptată către viitor, o viziune care ia în calcul toate posibilităţile de organizare a unui spaţiu care, pe lângă utilitate, trebuie să confere bucurie şi plăcere.


De sărbătoare

O sărbătoare la care, cu toată bucuria, au fost celebraţi firma semicentenară, fondatorul ei (George Nolte), continuatorul unei viziuni (Konrad Nolte) şi cel mai important partener de astăzi (Siemens). Nolte a lansat Matrix 150 cu gândul vizionar la existenţa ei peste alţi o sută de ani.

×
Subiecte în articol: bucătărie nolte