x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu ochelarii de soare tot anul

Cu ochelarii de soare tot anul

03 Apr 2006   •   00:00

Ochelarii de soare nu sunt o moda. Ci un mijloc de protejare a ochilor de efectele nocive ale razelor solare. Pentru cei care totusi cred ca este o moda le spunem ca aceasta are multiple avantaje. Suntem cool, dar si protejati de razele solare. Dar la aceasta moda sunt mai atenti adultii. Totusi trebuie sa stim ca, pana la varsta de 10-12 ani, cristalinul nu joaca rolul de filtru si permite sa treaca aproximativ 75% din razele ultraviolete, comparativ cu 10% dupa implinirea varstei de 25 de ani. Aceasta particularitate face ca ochii sugarilor si copiilor de varste mici sa fie foarte vulnerabili in fata razelor soarelui. De aceea bebelusii nu vor fi expusi pur si simplu la soare.

Si ochii varstnicilor au de suferit din cauza razelor solare, daca ei nu sunt corect protejati. Efectele razelor solare sunt si mai periculoase in cazul persoanelor cu ochi fragilizati de unele boli cum ar fi cataracta.

Indiferent de varsta, trebuie alesi ochelari de soare de buna calitate, cu ajutorul specialistului. Adica ochelari care au certificat din care rezulta ca respecta prevederile admise in Comunitatea Europeana (CE).

Exista o norma europeana (EN) 1836-1997 pentru ochelarii de soare. Ei trebuie sa aiba cel putin inscriptionat "CE" pe unul dintre brate si sa indice tipul de protectie asigurat. Este un indice de la 0 la 4. Pentru micuti se recomanda indicele 3 sau 4. Indicele 3 asigura protectie pentru o luminozitate foarte puternica, specifica la munte si la mare, in timp ce indicele 4 este indicat in cazul deplasarii cu barca sau la schi. Acesti ochelari sunt atat de puternici incat nu vor fi purtati niciodata de adulti cand sunt la volan. O pereche de ochelari buni trebuie sa fie si confortabili. De exemplu ei trebuie sa se pozitioneze corect pe nas, sa nu cada usor. Nu numai ca ochii raman neprotejati, dar ne afecteaza si respiratia. Ochelarii de soare se poarta indiferent de anotimp. Deoarece stratul de ozon s-a subtiat, razele ultraviolete sunt mult mai puternice iarna, cand lumina reflectata de zapada poate mari cantitatea de radiatii UV ce ne poate afecta vederea. Aceeasi este explicatia si in cazul in care ne aflam in barca sau pe vapor, in timpul verii. Suprafata apei are o capacitate foarte mare de a reflecta lumina solara.

LEZIUNI. Soarele puternic poate produce leziuni retiniene ireversibile. Sfatul specialistului, prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, este categoric: "Strict interzis sa ne uitam direct spre soare, fara a ne proteja ochii". Si pentru a preveni orice risc, nici cand purtam ochelari de soare nu e cazul sa admiram prea mult soarele. Deoarece doar ochelarii speciali, respectiv cei pentru eclipsa, asigura protectie corespunzatoare. Pentru persoanele care au dioptrii pentru distanta si pe care le incomodeaza lumina soarelui exista ochelari speciali de soare care au si dioptrii, precizeaza prof. dr. Monica Pop. Totusi nu sunt recomandati ochelarii cu lentile foarte inchise la culoare, mai ales cand suntem in interior.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul soare ochelarii