x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu ochii in sala de chirurgie

Cu ochii in sala de chirurgie

21 Mar 2005   •   00:00

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • SANATATEA FAMILIEI
  • Multi oameni care au necazuri cu vederea si-au lipit sperantele de interventiile chirurgicale oftalmologice. Insa e bine sa se stie ca operatia la ochi este o interventie chirurgicala care presupune si riscuri. Tocmai de aceea, de exemplu, inaintea unei operatii la ochi, bolnavul suferind si de diabet trebuie sa aiba glicemia echilibrata, daca e hipertensiv nu poate fi urcat pe masa de operatie pana nu i se aduce tensiunea arteriala in limite cat mai aproape de normal, nu se trece la interventia oftalmologica nici daca exista infectii. Operatiile in oftalmologie trebuie sa respecte niste criterii privind cel mai potrivit moment pentru interventie. Adesea e necesara atingerea unei varste pentru a se trece la operatie.

    Operatii de cataracta

    Profesoara Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, spune ca nu trebuie trecut cu hei-rupul in cazul operatiilor de cataracta. Atat timp cat omul mai are o vedere utila, cat mai poate citi cu ochiul cu cataracta, cat inca se poate descurca, el trebuie sa poarte ochelari si sa nu fie operat. Cand vederea lui nu mai este utilizabila, se apeleaza la interventia chirurgicala prin implantarea unui cristalin artificial, a carui dioptrie este stabilita de medicul care va face operatia, si asta dupa un examen oftalmologic riguros.

    Interventii cu laser

    In alte situatii, interventiile trebuie facute insa cu grabire. Este foarte important sa se descopere la timp instalarea retinopatiei, in cazul bolnavilor de diabet. Imediat ce s-a decelat aceasta complicatie la ochi a diabetului se trece la o aplicatie cu laser asupra retinei, singura solutie pentru retinopatia diabetica.

    Gandul optimist al miopilor se leaga tot de operatia care sa le scada numarul de dioptrii. Dar pentru asta trebuie indeplinite anumite conditii: miopul sa fi trecut de varsta de 18 ani, el sa vada bine cu ochelarii, adica sa nu aiba leziuni pe fundul de ochi si miopia lui sa fie stabilizata, sa nu mai creasca numarul de dioptrii cu minus. Este vorba de un fel de slefuire a ochiului cu laser. Operatia are rost sa fie facuta cand miopia este mare, la minus 2, de exemplu, miopia nu e cazul sa fie corectata prin operatie.

    STIATI CA
  • Operatia care corecteaza strabismul aduce ochii in pozitie paralela, dar interventia se dovedeste inutila daca inainte n-au fost purtati ochelarii si nu s-au facut in prealabil exercitii de recuperare. In absenta ochelarilor si a gimnasticii oculare, operatia se face degeaba, dupa o perioada ochii revenind in pozitia de strabism. Dupa corectarea chirurgicala a strabismului este obligatorie purtarea ochelarilor.
  • TRATAMENT
    Interventiile chirurgicale in oftalmologie se intind pe o scala larga de dificultate si importanta. Exista si interventii minore, dar care trebuie efectuate. De exemplu, la nou-nascutii care nu beneficiaza de procesul natural de deblocare a canalului lacrimal, oftalmologul trebuie sa perforeze aceasta cale de eliminare a lacrimilor. Lacrimi care nu inseamna doar plans, ci si modul de umidificare a corneei. Interventia chirurgicala facuta sugarului pentru deblocarea canalului lacrimal este o operatie rapida, nepericuloasa, care dureaza doar cateva minute. Atunci cand corneea se usuca in lipsa lacrimilor trebuie utilizate lacrimile artificiale.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul