x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cu trasnitul direct la spital

Cu trasnitul direct la spital

21 Iun 2005   •   00:00

Primul ajutor

Un barbat din municipiul Blaj, judetul Alba, a murit dupa ce a fost lovit de un trasnet in timp ce se afla in podul casei, incercand sa repare acoperisul. Barbatul, in varsta de 47 de ani, s-a urcat in podul casei pentru a repara acoperisul stricat de o furtuna puternica. El a murit pe loc, dupa ce trasnetul a lovit acoperisul locuintei.

O furtuna puternica face victime in judetul Suceava: un barbat din orasul Liteni a murit dupa ce a fost lovit de trasnet. Sunt stiri frecvente si totusi mereu spectaculoase, pe care le auzim in anotimpul furtunilor cu descarcari electrice. La fel de spectaculoase sunt si masurile de prim-ajutor care au prins radacini printre oamenii de rand, fara cunostinte medicale. O fetita din Timis a fost aproape de moarte nu din cauza trasnetului care o lovise, ci pentru ca persoanele care au incercat sa o ajute au acoperit-o cu pamant pentru a-i scoate curentul din corp. Electricitatea trece insa prin corpul uman, iar punctele de intrare si de iesire sunt vizibile. Marca de intrare este un punct maroniu sau negru, iar cea de iesire arata ca o cicatrice stelata. Prin urmare, "curentul nu ramane in corp, iar acoperirea victimei cu pamant sau cu paturi din lana nu doar ca nu are nici o eficacitate, dar poate agrava starea de sanatate a victimei", ne explica medicul primar in medicina interna Catalina Ciornei, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Persoana care a fost atinsa de o descarcare electrica arata si se comporta la fel ca victima unei electrocutari. Inainte de toate, verificati pulsul victimei. In cazul in care aceasta si-a pierdut cunostinta, pozitia laterala de siguranta ii va permite respiratia in cazul in care apare reflexul de voma. Daca victima si-a pierdut toate semnele vitale (respiratie, puls), se incepe de urgenta resuscitarea. Urmatorul pas este transportarea victimei la spital. Indiferent de starea acesteia, un control specializat este obligatoriu, pentru ca electricitatea afecteaza organismul in intregime.

Arsurile care apar inevitabil ca urmare a unui trasnet nu se vor trata decat la spital. Importante sunt semnele vitale ale victimei si transportarea ei de urgenta la cel mai apropiat centru medical.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul