x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Culori care joaca feste

Culori care joaca feste

15 Noi 2005   •   00:00
OFTALMOLOGIE
Intr-o seara de toamna, cercetatorul englez John Dalton admira o muscata rosie, in reflexele unei lumanari. Deodata avu senzatia ca nu vede bine culorile. Din rosie, muscata se transforma in verde. Astfel a fost identificata la sfarsitul secolului al XVIII-lea anomalia in perceperea culorilor, denumita daltonism, dupa numele celui care a descoperit-o.

Daltonismul nu reprezinta o afectiune oculara in adevaratul sens al cuvantului. Este mai degraba o particularitate a unor persoane in perceperea culorilor. Asa cum ne nastem cu ochi albastri sau cu parul blond, tot asa este posibil sa venim pe lume cu o astfel de tulburare a vederii.

Daltonismul este cea mai frecventa forma a discromatopsiei, o particularitate a vederii manifestata prin tulburari in perceperea culorilor. Medicul primar oftalmolog Cristina Iliuta spune: "Un om normal are un cod al culorilor, in timp ce simbolurile daltonistilor nu corespund cu cele percepute in mod firesc. Ei confunda rosul cu verdele, consecintele acestui fapt fiind importante in cazul conducatorilor auto, pilotilor de avioane s.a.". Anomalia vederii este cauzata de o dereglare functionala a conurilor din retina, cele care permit perceperea culorilor.

Fara tratament


Transmisa genetic, aceasta anomalie se mentine toata viata, nu se agraveaza, dar nici nu se amelioreaza. Nu exista un tratament pentru daltonism, dar efectele sale nu sunt severe si nu afecteaza calitatea vietii persoanei respective. Daltonistii reusesc sa compenseze absenta perceperii culorilor dezvoltandu-si propriul sistem de referinta. De exemplu, asociaza o anumita tenta de gri sau alta nuanta culorii pe care ei nu reusesc sa o vada.

Depistare


Metodele de diagnosticare a daltonismului sunt foarte simple si constau in recunoasterea culorilor si denumirea lor. Uneori, depistarea se face inca din copilarie cu ocazia unui control oftalmologic de rutina. Anomalia este descoperita cu ajutorul desenelor formate din puncte colorate reprezentand cifre de o anumita culoare pe fondul unei alte culori. Daltonistul nu poate distinge cifrele. Testele pentru depistarea daltonismului sunt obligatorii pentru cei care doresc sa obtina permisul de conducere si pentru alte categorii de persoane cu anumite profesii, in care se face uz de semnalizari verzi si rosii (aviatie, cai ferate etc.).

SE MOSTENESTE. Daltonismul este o boala genetica, dar nu este obligatoriu sa se transmita la fiecare generatie. Gena responsabila pentru aceasta afectiune poate aparea la a doua sau a treia generatie. De exemplu, doi parinti normali pot da nastere unui copil daltonist sau, daca unul dintre parinti este daltonist, cuplul nu va avea obligatoriu un copil care confunda culorile.

BOALA MASCULINA. Culorile rosu – verde le joaca feste in principal barbatilor. Aproximativ 8% dintre barbati sunt diagnosticati cu tulburari in distingerea culorilor, in timp ce doar 0,5% dintre femei confunda culorile. Explicatia: gena daltonismului este purtata numai de cromozomul sexual X. Un baiat care a primit acest cromozom cu gena daltonismului de la mama lui face intotdeauna boala, in timp ce o fetita nu va suferi de daltonism decat daca a primit cromozomul respectiv si de la mama, si de la tata. Ceea ce se intampla foarte rar.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul culorilor