x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum sa scapi de parul in exces

Cum sa scapi de parul in exces

31 Mar 2006   •   00:00

Pilozitatea excesiva sau hirsutismul afecteaza intre 5% si 8% dintre femei, arata statisticile medicale. In aceste cazuri, cresterea in exces a parului inceteaza sa mai fie o problema cosmetica si se transforma intr-o problema medicala. De ce? "Deoarece cresterea in exces a parului este determinata de o dereglare hormonala, de un exces de hormoni sexuali masculini. Pilozitatea excesiva la femei apare in zone care in mod normal nu ar trebui sa fie acoperite de atat de mult par:, si anume: barbia, zona de deasupra buzei superioare, pieptul", arata dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

Depistare si tratament


Fiind o dereglare hormonala, metodele clasice de indepartare a parului de pe corp nu dau rezultate decat temporar. Cremele, ceara depilatoare nu sunt decat o amagire. Solutia, in cazul pilozitatii excesive, este consultarea medicului endocrinolog pentru investigatii hormonale. Excesul de androgeni (hormoni sexuali masculini) apare in afectiunile ovariene (sindromul ovarului polichistic) si in bolile glandelor suprarenale. In functie de gravitatea dezechilibrului hormonal, acestor femei le creeaza neplaceri nu numai pilozitatea, ci si unele fenomene de virilizare: inasprirea pielii, ingrosarea vocii. Dupa diagnosticare sunt administrate preparate hormonale.

Tratamentul hormonal dureaza luni, uneori chiar ani si se asociaza cu epilarea definitiva. "Firele de par de pe fata si de pe corp sunt distruse prin tratament cu lumina intensa pulsata. Aceasta distruge foliculul pilos, firul de par cade si nu se mai regenereaza", afirma dr. Carmen-Madeleine Curea.

EPILAREA DEFINITIVA. Parul in exces poate fi indepartat prin epilare definitiva. "Unele femei apeleaza numai la epilare, fara a merge la endocrinolog. S-ar putea ca rezultatele obtinute sa nu fie cele asteptate. Este posibil ca lumina intensa pulsata sa nu distruga toti foliculii pilosebacei. Iar cei care nu au fost distrusi sunt stimulati sa creasca de hormonii masculini secretati in exces", avertizeaza dr. Carmen Curea. ADOLESCENTE. In general, pilozitatea excesiva debuteaza in perioada pubertatii si se instaleaza pe parcursul mai multor ani. La adolescente, hirsutismul este insotit de acnee si de tulburari menstruale. Daca adolescenta are un chist ovarian, problema se rezolva relativ repede, prin administrarea de anticonceptionale. Daca in familie exista precedente de hirsutism, atunci si tinerele sunt predispuse acestor tulburari.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul exces