x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum trebuie sa taiem un copac sau o creanga

Cum trebuie sa taiem un copac sau o creanga

08 Mar 2007   •   00:00

MEREU VERDE
Cand trebuie sa taiati copacii
MEREU VERDE
Cand trebuie sa taiati copacii

Pentru a taia o creanga sau un copac trebuie sa parcurgem cateva etape importante pentru a reduce riscul formarii unei rani, atat pentru copac sau arbust, cat si pentru cel care executa aceasta actiune. Putem evita eventualele vatamari daca realizam mai multe taieturi succesive in loc sa executam taietura dintr-o data. Numeroase plante lemnoase pot fi taiate la sfarsitul primaverii sau la sfarsitul toamnei. Pomii fructiferi precum visinii sau prunii se taie des, chiar daca au frunze, pentru a limita riscul declansarii bolilor.

Marcarea taieturilor

Prima etapa consta in marcarea pe creanga sau copac a pozitiei taieturilor, una la baza crengii, iar celelalte doua pe creanga, la o distanta de circa 6 cm intre ele. Se utilizeaza, pentru marcaj, etichete colorate si piuneze, care se fixeaza la extremitatile taieturii.

Cum se realizeaza taieturile

Cu un ferastrau potrivit, realizati o taietura de aproximativ 30 cm de la trunchi si adancimea de circa un sfert din diametrul crengii.

Daca taietura este prea adanca, greutatea crengii va apasa pe ferastrau, blocand lama acestuia. A doua taietura se face la 6 cm de prima taietura, mai aproape de varful crengii.

In cazul in care cea de-a doua taietura ajunge la nivelul primei taieturi, creanga se crapa si se rupe, fara a deteriora scoarta. In acest caz, este indicat sa se indeparteze aschiile si bucatile din crengi, taindu-le perfect, pentru ca pomul sa nu se imbolnaveasca.

Ultima taietura se realizeaza la baza crengii, pentru a indeparta ramasitele.

Curatati rana de resturi din scoarta si de rumegus, apoi examinati-o, pentru a detecta eventualele semne de putrezire sau fisuri.

O plaga perfecta se cicatrizeaza foarte repede, copacul fiind astfel ferit de orice boala.

Cand se executa taierea unei crengi groase, trebuie sa o taiem complet, deoarece, daca exista o taietura deschisa, greutatea crengii poate provoca extinderea taieturii si, de asemenea, duce in cele din urma la ruperea fortata a acesteia.

Ciuperci si diferite boli isi gasesc imediat locul pe rana, existand riscul sa imbolnaveasca intregul copac.
Astfel, suntem nevoiti sa taiem tot copacul.

Bolile copacilor si cauza lor

Daca taietura crengii nu este perfecta, pe rana se pot instala diferite boli, bacterii sau ciuperci. Spre deosebire de ciuperci, bacteriile nu pot invada tesuturile intacte si sanatoase ale plantelor. Majoritatea infectiilor au loc la nivelul ranilor. Bacteriile infecteaza plantele si prin deschizaturile naturale sau prin cele provocate de taierea unor ramuri verzi sau ruperea frunzelor.

  • foto: Mark Harpur

  • Este indicat ca inainte sa incepeti taierea crengii sa marcati locurile in care se vor executa taieturile, pentru ca acestea sa nu duca la deteriorarea copacului

    Prima taietura se face pe creanga, la circa 30 cm distanta de trunchi si adancimea de circa un sfert din diametrul crengii

    Cea de-a doua taietura se realizeaza spre varful crengii, la circa 6 cm distanta de prima taietura, pentru a evita ranirea celui care executa taierea

    Ultima taietura se realizeaza la baza crengii. Astfel se indeparteaza toate ramasitele si taietura ramane perfecta

    Ultima etapa consta in curatarea plagii de resturi de scoarta si de rumegus, pentru a putea detecta eventualele semne de putrezire sau fisuri

    Pentru a acoperi plaga, se poate pulveriza pe suprafata acesteia un strat de catran (smoala) emulsionat in prealabil in apa, pentru a fi absorbit mai bine
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul creanga taietura crengii