x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Da cu tifla batranetii

Da cu tifla batranetii

31 Mar 2006   •   00:00

Cum se poate lupta cu batranetea, cu senzatia dureroasa simtita de varstnici care au devenit inutili, ca-i agaseaza pe cei tineri, ca nu-si mai au rostul, ca sunt niste jucarii vechi si stricate abandonate intr-un pod uitat de lume? Batranetea e dureroasa in primul rand in suflet si abia apoi in genunchi si umar, in plaman si ficat, in rinichi si inima.

Explica cum e cu batranetea profesorul doctor Caius Traian Dragomir, fost director general al Institutului de geriatrie "Ana Aslan", iar acum director stiintific la Institutul de Biologie Moleculara. O perioada lunga a lucrat cu succes in diplomatie, fiind ambasadorul nostru la Paris si in Grecia. Respectabilul profesor spune ca viziunea anglo-saxona in privinta medicinei batranetii cuprinde strategii de tratamente ale bolilor ce se ivesc o data cu varsta. Filozofia tarilor meridionale este ca, pe langa terapiile destinate bolilor varstei, trebuie sa adaugi si abordarea sufletului, pentru a nu-l lasa prada coclelii aduse de ideea de batranete. Cu batranetea trebuie sa lupti si prin iubire, acea daruire pentru oamenii dragi, dar si prin inmagazinarea de cultura care sa improspateze mintea si sufletul varstnice. Dar pentru a folosi aceste parghii, bineinteles ca varstnicul trebuie sa aiba mijloacele de a trai decent. Profesorul Caius Traian Dragomir spune ca in privinta pensionarii opereaza o nedreapta discriminare. Si daca lumea tinde spre o societate superioara, unde sa nu existe nici o discriminare, nici din pricina rasei, nici a religiei, nici a sexului, de ce sa se faca o discriminare intre generatii, sa fie discriminati oamenii pentru "culpa de a fi inaintat in varsta"?! Daca un om varstnic mai poate sa dea randament, si asta se poate constata prin testari periodice, de ce sa fie imbrancit pe linie moarta? Sunt nenumarate exemple de oameni care au avut o influenta decisiva asupra lumii, conducand popoare la varste inaintate, de exemplu Adenauer, cancelar al Germaniei si dupa varsta de 90 de ani, Deng Xiaoping, strategul Chinei, la peste 80 de ani, marea ambasadoare a SUA la Paris chiar la 75 de ani, Pamela Hariman, nora lui Churchill etc. Varstnicii trebuie sa se gandeasca cu echilibru si chiar umor la clipa trecerii dincolo.

Povesteste profesorul Caius Traian Dragomir: "Se zice ca Talleyrand, mare spirit al diplomatiei franceze, se afla pe patul de moarte la 86 de ani si a fost vizitat acasa de insusi regele Ludovic al XVIII-lea. Gest nemaiintalnit, regele Frantei venise acasa la Talleyrand ca semn de pretuire si il consola ca in rai este un taram al frumosului, al linistii, al dreptatii. Cu umor, Talleyrand a raspuns: «Maiestate, dumneavoastra credeti aceste lucruri despre rai, eu o sa ma conving pana diseara»".

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul