Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Darul apelor pe farfurie
CAIET DE RETETE
Pe durata intregului Post al Pastilor se consuma in special mancaruri de legume fierte sau inabusite, salate dintre cele mai variate si, nu in ultimul rand, fructe.
Dupa cateva saptamani de post am putea spune ca se instaleaza rutina. Au fost gustate toate combinatiile de legume si nu a mai ramas nici o reteta neincercata. Dar noroc ca exista doua zile cu dezlegare la peste! Prima chiar de Buna Vestire (la 25 martie, deci peste cateva zile), iar urmatoarea de Florii. Pare putin neobisnuita aceasta abatere de la strictete. SIMBOL. Se stie ca in perioada postului este interzisa consumarea carnii sau a produselor de natura animala. Si atunci, de ce pestele este permis? Explicatia nu este chiar atat de simpla. La inceputuri, pestele era considerat un aliment cu un pronuntat caracter simbolic. Una dintre minunile infaptuite de Iisus a fost inmultirea pestilor si a painii in pustiu. Iar imediat dupa Inviere, atunci cand s-a aratat ucenicilor, Iisus a cerut peste. Aceasta ar fi una dintre explicatii, daca abordam problema din perspectiva religioasa. O a doua explicatie este legata mai mult de medicina. Organismul uman, slabit in perioada postului, are nevoie de un plus de energie. Se stie ca pestele este unul dintre alimentele deosebit de sanatoase pentru organismul uman. Si in plus ne face mai inteligenti! RETETE. Asadar, de Buna Vestire este momentul potrivit sa ne delectam cu mancaruri delicioase de peste! Putem alege pesti de apa dulce agili si cu carnea frageda. Sau putem savura bucate cu pesti misteriosi din abisuri cu apa sarata. Crapi, carasi, somni, stiuci, salai, scrumbii, macrouri sau pastravi. Fripti pe gratar, tavaliti prin malai sau faina si prajiti in ulei sfaraind, fierti in apa cu mirodenii, inabusiti in sos si asezati pe pat de legume sau pur si simplu afumati. O singura zi si atatea optiuni! Si ca sa nu mai aveti nici o scapare, va ademenim si noi cu alte retete, evident, tot cu peste. Noroc la pescuit (daca este cazul) si pofta buna!
| ||||||
ROSII UMPLUTECHIFTELUTE DE PESTE
MACROU LA GRATARSALATA DE PESTEPLACHIE DE COD
PESTE LA CUPTORBORS CU PERISOARE
|
Citeşte mai multe despre:
arhiva jurnalul, sare, carnea, ulei, piper, peştele, ceapa, roşii, legume, ingrediente, taie, fiert, preparare