x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul De gustibus, via Bulgaria

De gustibus, via Bulgaria

21 Mar 2007   •   00:00

CAIET DE RETETE / Retete bulgaresti
Ca noi am ramas cu o fixatie e evident! Dar garantez eu, cu tot buchetul de papile gustative, ca Bulgaria inseamna si altceva decat esenta de trandafiri, discurile cu Madonna si tigarile BT.
CAIET DE RETETE / Retete bulgaresti
Ca noi am ramas cu o fixatie e evident! Dar garantez eu, cu tot buchetul de papile gustative, ca Bulgaria inseamna si altceva decat esenta de trandafiri, discurile cu Madonna si tigarile BT. Chiar daca de la antena pe care o scoteam noi pe furis de la balcon si pana astazi am ramas blocati, pare-se, la muraturi, compoturi si dulceata - asa cum din Cuba nu ne-au ramas decat bomboanele, iar din Vietnam doar crevetele la cutie - Bulgaria culinara inseamna mult mai mult de-atat...

Iar daca la final n-o sa strigati nici "evrika" si nici eu "quod erat demonstrandum", va fi poate pentru ca suntem prea ocupati cu mancatul... dupa cum urmeaza!

SALATA DE VARZA CU ROSII

  • Ingrediente: o varza medie, doua-trei rosii, zeama de la o jumatate de lamaie, doua linguri de ulei, piper, sare.
  • Preparare: Se toaca varza foarte marunt (se poate da si pe razatoare) si se amesteca bine cu mana impreuna cu zeama de lamaie, uleiul, piperul si sarea. Se toaca rosiile in cubulete mici, se mai amesteca putin si se lasa la rece inainte de servire. Aceasta salata acompaniaza de preferinta rachiul traditional bulgaresc, transformandu-se astfel, ca de fapt orice salata traditionala bulgareasca, intr-un fel de mancare in sine.
  • OVCHARSKA

  • Ingrediente: 4 rosii, doi castraveti, doi ardei copti sau proaspeti, o legatura de patrunjel, o ceapa, 250 g branza, 250 g sunca, un ou, ulei, otet, sare.
  • Preparare: Se taie legumele in cubulete si se toaca patrunjelul. Se fierbe oul si se taie tot in cubulete mici, alaturi de sunca. Se adauga ulei, otet si sare dupa gust. Se serveste cu branza rasa pe deasupra. Traditional, pentru salata asa-numita "vanatoreasca", se adauga orice fel de carne preparata sau orice mezeluri avem la indemana. Dar de regula sunt preferate sunca sau costita afumata.
  • SOPSKA

  • Ingrediente: 4 rosii, doi castraveti, doi ardei copti sau proaspeti, o legatura de patrunjel, o ceapa, 250 g branza feta, ulei, otet, sare.
  • Preparare: Se taie toate legumele, de preferinta in cubulete, dar nu prea mici, se amesteca bine impreuna cu patrunjelul tocat, uleiul, otetul si sarea si se serveste cu bucatele de branza pe deasupra. Este o reteta a carei denumire vine de la "soppi", insemnand "locuitor al Sofiei", si se prepara cu preponderenta pe timpul verii si spre toamna. Denumita la noi "salata bulgareasca", este insa gresit sa o preparam, asa cum adeseori vedem prin restaurante, adaugand oua, masline si carne!
  • CARTOFI "BULGARESTI"

  • Ingrediente: un kg cartofi, doua linguri de unt, doua linguri de faina, 250 g branza care sa se topeasca usor, doua linguri de verdeata (patrunjel, marar, menta), piper, sare.
  • Preparare: Se curata cartofii, se taie in cuburi, se fierb si se scurg. Se face un sos bechamel din faina calita cu unt. Se adauga branza, sare si piper si se amesteca pana ce se topeste. Se toarna peste cartofi in vasul in care ii vom pune la cuptor pentru circa 5 minute. Apoi se rade branza peste ei si se mai lasa inca 5 minute, pana prind o crusta aurie. Se orneaza cu verdeata.
  • SUPA DE ROSII CU CIUPERCI

  • Ingrediente: 3-4 rosii bine coapte, 500 g ciuperci proaspete, 3 linguri de unt, doua linguri de faina, patrunjel, cateva frunze de telina, o lingura de zeama de lamaie, 5 cani de apa fierbinte, doi-trei catei de usturoi, piper, sare.
  • Preparare: Se toaca ciupercile marunt si se calesc in unt. Se curata rosiile si se paseaza. Se dizolva faina intr-o cana de apa fierbinte si se toarna impreuna cu restul de apa in oala in care vom prepara supa. Se adauga pasta de rosii, ciupercile, usturoiul, frunzele de telina tocate si se fierbe circa 10 minute. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat, putin unt, piperul, sarea si zeama de lamaie si se lasa sa se racoreasca inainte de a fi servita, alaturi de o felie de paine neagra prajita.
  • SNEZONKA

  • Ingrediente: un litru iaurt, 500 g castraveti murati, doua linguri de ulei, o lingura otet sau zeama de lamaie, o lingurita de sare (doar daca folositi muraturi in otet!), o legatura de marar, doi-trei catei de usturoi, doua-trei linguri de nuci pisate.
  • Preparare: Se taie legumele cubulete, se toaca mararul si se amesteca impreuna cu iaurtul, uleiul, otetul, usturoiul si sarea, apoi se presara deasupra nucile pisate. "Snezonka" este denumirea bulgareasca a Albei-ca-Zapada, denumire inspirata de aspectul salatei. In unele zone ale tarii se prepara folosind orice fel de muraturi puse la otet, dar de regula, in restaurante o gasim pregatita cu castraveti murati.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul sare brănză roşii linguri