x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la "picea" la Pizza Margherita

0
11 Ian 2005 - 00:00

FAST-FOOD


SIMONA CHIRIAC

De-a lungul vietii mele m-am intalnit cu multe feluri de pizza: condimentate sau nu, pufoase, crocante, cu fructe, cu peste, vegetariene, iar lista ar putea continua poate la nesfarsit. Insa nu am intalnit niciodata una care sa-mi displaca sincer. Probabil ca si ele ma plac la fel de mult, altfel nu-mi explic aceasta dragoste la prima vedere. Ce sa fac? Probabil ca m-am nascut pentru a manca pizza, asa cum altii ar manca toata viata cartofi prajiti.

Ce s-ar fi intamplat insa daca m-as fi nascut in vremea Egiptului antic, acum 5.000 de ani sa zicem? As fi vazut stralucirea piramidelor si m-as fi inchinat lui Amon. Dar tot as fi mancat pizza. Vi se pare de neinchipuit? Nu e chiar asa de greu. Herodot povestea ca se organiza o masa speciala cu ocazia zilei de nastere a faraonului. Si ce credeti ca se servea? O paine presarata cu diverse ierburi, semanand destul de mult cu o pizza crocanta din zilele noastre. Asa ca as fi fost si atunci in elementul meu.

Cuvantul pizza a fost inventat de romani. "Picea" desemna rumenirea painii intr-un cuptor. Dar italienii au inceput sa foloseasca reteta pe scara larga, devenind mancarea lor de baza. Ei foloseau faina alba, ulei de masline, untura, branza si ierburi. Cea mai buna branza mozzarella se facea din lapte de bizon.

Totusi, de abia in 1889, la Napole, Raffaele Esposito a creat prima pizza, a carei forma si compozitie s-au pastrat pana in ziua de astazi. Totul a pornit de la vizita Printesei Margherita de Savoia. In cinstea ei, Raffaele a creat ceva special, pe un aluat rotund de paine presarand busuioc, rosii si mozzarella, care sa aminteasca de culorile steagului Italiei (rosu, verde si alb). Aceasta s-a numit Margherita si, oriunde veti merge, o veti putea comanda. Toate sunt bune si frumoase. Numai ca astazi suntem de cele mai multe ori pusi in fata unei dileme. Ce fel de pizza sa comandam? In afara de cele deja clasice, mai exista unele cel putin ciudate: Pizza mexicana (cu chili, atat de picanta, incat simti cum iti ies aburi pe nas si urechi), Pizza cu inghetata (de ce nu?), Pizza cu bomboane, Pizza cu chipsuri de cartofi sau tortilla. Iar ca sa fim si mai fericiti, pe 9 februarie, este Ziua Internationala a "devoratorilor de pizza". In plus, cea mai mare pizza din lume, inregistrata si in Cartea Recordurilor, a fost preparata si mancata in Florida, avand nu mai putin de 30 de m. Acolo ar fi trebuit sa fiu si eu...

Daca ar fi sa recapitulam, egiptenii au pus bazele acestei specialitati, romanii i-au oferit un nume, iar italienii au perfectionat-o. Oare cate generatii au contribuit la desavarsirea ei? Mai conteaza? Important este ca o putem manca!

PIZZA CU CASCAVAL SI SUNCA
  • INGREDIENTE: 300 gr faina, 200 ml lapte, 15 gr drojdie, sare, ulei, 200 gr cascaval ras, 150 gr sunca presata, 75 gr ciuperci, cimbru, piper.

  • PREPARARE: Din faina, lapte, ulei, drojdie si putina sare se prepara o coca. Dupa ce a crescut aproximativ o ora, se framanta din nou si se intinde cu sucitorul. Se unge o tava cu ulei si se intinde aluatul, uns si el pe deasupra cu ulei. Se presara cascavalul ras, sunca si ciupercile taiate felii, cimbrul si piperul. Se lasa sa creasca 30 min., se da tava la cuptor si se coace la foc potrivit. Se consuma calda cu ketchup dulce sau picant.

    .

    PIZZA NAPOLETANA
  • INGREDIENTE: 300 gr faina, 200 ml lapte, 15 gr drojdie, 200 gr cascaval, 500 gr rosii, o cutie cu sardele, ulei, sare, piper, cimbru.

  • PREPARARE: Se prepara un aluat din faina, lapte, ulei, drojdie si sare. Dupa ce se framanta, se lasa sa creasca aproximativ o ora. Se intinde apoi o foaie suficient de mare, care se asaza pe fundul unei tavi unse cu ulei. Aluatul se unge cu un sos de ketchup aromat cu cimbru si piper, apoi se presara cascaval ras, se asaza sardelele si feliile de rosii (fara coaja). Se lasa sa creasca 30 de min., apoi se da tava la cuptor si se coace la foc potrivit.

    .

    PIZZA CU ANSOA SI ARDEI
  • INGREDIENTE: 300 gr faina, 200 ml lapte, 150 gr masline, 125 gr fileuri de ansoa, 15 gr drojdie, cimbru, ulei, piper, sare.

  • PREPARARE: Din faina, lapte, ulei, drojdie si putina sare se prepara un aluat care se lasa sa creasca cel putin o ora. Se framanta apoi din nou, iar cu sucitorul se intinde o foaie. Aceasta se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Desupra se presara fileurile de ansoa, maslinele acoperite cu felii de ardei gras si de rosii, cimbru, piper si sare. Se lasa sa creasca 30 min., se da tava la cuptor si se coace la foc potrivit. Este excelenta cu un sos de ketchup usor picant.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   lapte,   ulei,   pizza,   făină

    Serviciul de email marketing furnizat de