x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Definitie comuna pentru carnea de vitel

Definitie comuna pentru carnea de vitel

06 Mar 2005   •   00:00

INTEGRARE
SONDAJ - Europenii sunt chemati din nou la dezbatere Preocuparea europeana pentru protectia consumatorului merge departe. Atat de departe incat, saptamana trecuta, a fost lansata o campanie privind definirea carnii de vitel.
IRINA CRISTEA

GRIJA. Europenii vor sa determine ce face diferenta intre carnea de vita si cea de vitel
O definitie comuna, armonizata la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru carnea de vitel este scopul celei mai recente campanii de consultare lansate de Comisia Europeana.

Consumatorii acestei delicatese sunt invitati sa raspunda la un chestionar destul de amplu si au ocazia sa ii ajute pe mai-marii Uniunii sa identifice exact cum vede consumatorul diferenta dintre carnea de vitel si cea de vita.

INTREBARI. Chestionarul este disponibil in engleza, franceza, italiana, gemana, spaniola, olandeza si poloneza, astfel incat cat mai multi europeni sa aiba sansa de a contribui la viitoarea definitie uniformizata a carnitei cu pricina. El contine intrebari despre culoarea, fragezimea si aroma produsului, despre asteptarile pe care le au comparatorii atunci cand comanda o bucata de vitel. Mai mult sau mai putin direct, ei sunt intrebati si ce inteleg, in definitiv, prin vitel: ce varsta si ce greutate are animalul sau cu ce se hraneste. La acest ultim capitol, cei care completeaza chestionarul trebuie sa spuna si in ce masura sunt de acord cu afirmatia "Carnea de vitel trebuie sa provina de la un animal hranit in principal cu lapte si produse lactate".

EXPLICATIE. Comisia Europeana si-a justificat initiativa invocand diversitatea producatorilor de carne de vitel de pe teritoriul Uniunii si, implicit, diferentele destul de mari in ce priveste caracteristicile si calitatea carnii.

"Cu cat animalul creste, cu atat consuma mai putine lactate, care sunt inlocuite cu fibre si cereale, iar greutatea animalului creste.

In unele cazuri, producatorii suprima total laptele din alimentatia vitelului. Caracteristicile carnii (aroma, culoare, fragezime) sunt in legatura directa cu conditiile in care este crescut animalul si se schimba in functie de acestea", se arata intr-un comunicat care insoteste chestionarul.

INSULTATI. Presa europeana, in special cea din Marea Britanie, a primit vestea despre aceasta initiativa, drept o noua palma pe care "birocratii de la Bruxelles" le-o dau cetatenilor Uniunii. "Ne amintim despre dezbaterea de acum cativa ani, cand europenii vroiau sa decida daca melcii trebuie sa figureze la "produse din carne" sau la produse din peste", scrie The Telegraph.

CHESTIONAR EUROPEAN
  • De cate ori pe luna consumati carne de vitel?
  • Ce fel de carne va asteptati sa primiti atunci cand cumparati carne de vitel?
  • Cat de importanta considerati ca este culoarea ca si caracteristica a carnii de vitel?
  • Cat de importanta considerati ca este fragezimea ca si caracteristica a carnii de vitel?
  • Cat de importanta considerati ca este aroma ca si caracteristica a carnii de vitel?
  • In ce priveste culoarea carnii de vitel, considerati ca aceastra trebuie sa fie alba, roz deschis, roz inchis sau nu vi se pare ca are vreo importanta culoarea?
  • Cat de important este, pentru dumnevoastra, cu ce este hranit vitelul?
  • Cat de importanta credeti ca este varsta vitelului sacrificat?
  • Cat de importanta credeti ca este greutatea vitelului sacrificat?
  • Considerati ca o clarificare si, respectiv, armonizarea definitiei carnii de vitel in Uniunea Europeana este necesara, utila, nu foarte importanta sau de evitat?
  • In ce masura sunteti de acord cu afirmatia urmatoare: "Carnea de vitel provine de la un animal hranit mai ales cu lapte si produse lactate"?
    Sondajul este disponibil la adresa http://europa.eu.int/yourvoice/forms/dispatch?form=385&lang=EN
  • ×