x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desert festiv

0
21 Dec 2004 - 00:00

FAINA PENTRU COZONAC

Atunci cand cumparam faina pentru prajituri trebuie sa fim foarte atenti. Aceasta e bine sa fie foarte vanturata si uscata.

In ceea ce priveste cantitatile folosite, ele nu se potrivesc intotdeauna cu tipul de faina pe care am cumparat-o.

In acest caz, experienta isi spune cuvantul. "Din ochi trebuie sa iti dai seama cand e gata aluatul de dospit." Atunci cand aluatul incepe sa se lipeasca de maini suntem tentati sa mai punem faina, dar aceasta nu este cea mai buna solutie. Mai bine ar fi sa punem putin ulei sau untura in stare lichida.

PLACINTA CU DOVLEAC SI NUCI

Click pentru a mari imaginea
Dovleacul se spala, se taie in doua si se scot semintele. Cele doua jumatati se pun la copt. Dupa ce s-a facut, se curata de pe coaja miezul dovleacului si se asaza intr-un castron, unde il vom amesteca cu nuca taiata. Adaugam scortisoara si zaharul tos. Tava se unge cu ulei amestecat cu apa, dar jumatate din cantitate se toarna pe deasupra placintelor, dupa ce am ajuns la ultima foaie. Se asaza alternativ foaie, apoi umplutura. Dupa coacere se scot din tava si se aranjeaza pe platouri, iar la racire se pudreaza cu zahar.

PRAJITURA "NUCI"

Click pentru a mari imaginea
Se face un aluat dintr-un pachet si jumatate de unt, un sfert kg de zahar tos, o lingurita de scortisoara pudra, 5 oua, 3 lamai o jumatate de lingurita de amoniac, un plic de vanilie si faina cat cuprinde. Se coc cojile intr-o forma de fonta, pe aragaz. Trebuie sa avem grija ca sferele formate sa completeze spatiile prin presare si coacere. Dupa ce am facut jumatatile de nuci, pregatim crema. Intr-un castronas se amesteca o cana de 250 gr de nuci de macinate, o cana de 250 gr de zahar pudra, un pachet de unt, 3 linguri de cacao si feliute de stafide. Se da la rece, apoi se umplu cojile si se lipesc cate doua.

BAUTURA, FINETEA BUCATELOR

Paharul plin de savoare nu are voie sa lipseasca de pe masa de sarbatoare. La fel cum o traditie de familie este sa nu se manance cartofi si carne de pasare la masa de Craciun, tot asa, bauturile traditionale romanesti sunt obligatorii atunci cand vine vorba de sarbatoarea Nasterii Domnului.

"De Craciun, eu zic ca merg doar bauturi traditionale: tuica, palinca, vin." De altfel, atunci cand era acasa, la Galati, nu se punea atat de mult accentul pe ce se potriveste cel mai bine fiecarui fel de mancare. Dar de cand s-a mutat in Muntenia si a simtit aromele de fragi si capsune ale vinului rosu de aici, are mare grija cu ce uda bucatele, mai ales pe cele facute din carne de porc. I

n familia Costache sunt apreciate si bauturile facute in casa. De exemplu, strugurata este considerata un inlocuitor natural al vinului.

Ceva inedit este vinul de morcovi, despre care doamna Costache spune ca este bun pentru dizolvarea pietrelor de la rinichi, atunci cand se bea un pahar inainte de fiecare masa.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul

Serviciul de email marketing furnizat de