x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Design la superlativ

Design la superlativ

05 Apr 2007   •   00:00

AFLA CE E NOU
Concursul international Index Award, anul acesta
AFLA CE E NOU
Concursul international Index Award, anul acesta

Index Award, concursul de design avand cea mai mare anvergura la acest moment, si-a anuntat de curand nominalizatii. Din peste 340 de proiecte inscrise in concurs, juriul a ales o lista cu 112 produse si servicii, care sa fie luate in calcul la acordarea premiului cel mare, ce va fi decernat la data de 24 august in Copenhaga.

Printre acestea se numara si proiectul romanului Andrei Bojor, o masina de spalat rufe care are incorporata o chiuveta. De mentionat ca premiul cel mare, in valoare de 100.000 de Euro, va fi inmanat pentru 5 concepte, reprezentand 5 categorii, respectiv: sanatatea corpului; casa; biroul; joaca si timp liber; comunitate.

PENTRU O DEZVOLTARE DURABILA

Inedita competitie, data fiind desfasurarea de forte pe care o implica, are loc o data la doi ani. Diferenta acestuia fata de concursurile traditionale de design este aceea ca in cadrul sau conceptele nu sunt evaluate numai dupa calificative precum: ergonomia, functionalitatea, concordanta si impactul vizual al culorilor, formele inedite, etc. Focusarea asupra unui "design care sa imbunatateasca calitatea vietii" face diferenta...
Sanatatea si acordul perfect cu mediul in vederea unei dezvoltari durabile sunt aspectele generale urmarite.

EVOLUTIA DESIGNULUI

Cu ani in urma, in perioada societatii industriale, rolul designerului era unul relativ usor de inteles. Designerii erau aceia care decideau asupra formelor exterioare, asupra culorilor si materialelor. In zilele noastre, pe masura tranzitiei catre un nou tip de societate rolul designerului a devenit mult mai complex.

Informatia din ce in ce mai consistenta si mai bine targetata si aparitia noilor canale de comunicare sunt premisele ce au determinat marile companii sa-si reconsidere strategia de lupta competitionala si sa o concentreze pe inovatie. Aceasta situatie a condus catre un rol cu totul nou pentru designer, acela de a identifica oportunitati si solutii noi de design pentru produse, dar si pentru servicii.

Pentru ca in societatea actuala exista o cerere in crestere pentru produsele intangibile precum procese, servicii si sisteme coerente organizatorii acestei competitii au decis ca atat produsele tangibile, cat si cele intangibile pot concura.

Pentru a va construi o idee corecta asupra a ceea ce se urmareste in cadrul acestei competitii va spunem ca printre proiectele propuse la marele premiu se numara nu numai concepte de produse ci si: o statie de cercetare in zona arctica de exemplu, sau un soft american creat pentru a ajuta clientii bancilor sa economiseasca, ori un concept venit tocmai din Singapore privitor la construirea unui adapost pentru batrani. Toate cele 112 proiecte aflate pe aceasta lista scurta votata de catre juriu sunt realizabile, urmand a fi lansate in practica si reprezinta toate cele 7 continente ale lumii.


Obiectele de mobilier din imagine sunt construite din materiale naturale: fibre de in, fibre de canepa si PLA - plastic (acid poli lactic). Scopul acestui concept este acela de gasi variante de materiale naturale, care sa inlocuiasca plasticul. Uleiul care intra in compozitia plasticului, contribuie la incalzirea globala

ORGANIZATORII CONCURSULUI

Cei care se ocupa de acest concurs fac parte dintr-o retea organizationala non-profit avand sediul la Copenhaga ce are ca "obiect de activitate" dezvoltarea unui concept de "design care sa imbunatateasca calitatea vietii" pe toate meridianele.

Activitatea acestora se desfasoara de-a lungul unei retele globale, tocmai in ideea de a avea acces la designul si ideile inovative ale gandirii contemporane nuantata de traditiile specifice fiecareia dintre zonele lumii. Membrii retelei internationale sunt: designeri, oameni de afaceri, organizatii si institute de design de prin toate colturile lumii.


Scaunelul din imagine este o piesa de mobilier mai putin obisnuita, pentru ca foloseste cutia de carton in care este impachetat, ca o structura de rezistenta. Nici macar cutia nu se arunca in acest caz!

NOMINALIZATUL DIN ROMANIA

Andrei Bojor, reprezentantul Romaniei, a inregistrat o performanta remarcabila prin includerea sa, la sectiunea casa, pe lista celor 112 nominalizati la marele premiu. Este adevarat ca a avut si cu ce, produsul conceput de el fiind foarte ingenios. Este vorba despre asa-numitul "Space Saver", un produs care combina functionalitatea unei chiuvete cu aceea a unei masini de spalat, intr-un singur produs, oferind semnificativ mai mult spatiu de actiune in baie. Extrem de util, daca este sa luam in calcul suprafetele reduse de care dispun baile din apartamentele romanesti. Ideea, designul si perioada preliminara acestuia, aceea de cercetare au fost toate realizate de catre Andrei Bojor. Pe parcursul procesului de realizare a conceptului, specialisti in tehnologia inclusa au fost consultati.

CONTAINER PORTABIL

In imagine, un produs la care cu siguranta ca nu v-ati fi gandit. Anume, un container portabil utilizat pentru preparea mancarii. Principiul este relativ simplu. Recipientul cu mancare se asaza in mijlocul conului "tapetat" cu un material reflectorizant. In prealabil acesta din urma se umple cu apa si se asaza astfel incat soarele sa se "oglindeasca" pe aceste suprafete pentru a incalzi apa.

RECIPIENTE DECORATIVE PENTRU... GUNOI

Desi par niste obiecte decorative din teracota, aceste recipiente sunt de fapt destinate depozitarii gunoiului. A celui de consistenta organica umeda, care poate servi si drept ingrasamant. Formula estetica gasita pentru reprezentarea acestor obiecte este una inspirata din traditiile zonei de sud a Indiei unde se obisnuia crearea de tot felul de recipiente din teracota. Intentia promovarii acestor produse este aceea de a sustine breasla celor ce creaza astfel de produse din teracota, si de a rezolva in acelasi timp o problema urbana reala, aceea a depozitarii gunoiului care in unele zone (orasul Bangalore de exemplu) este lasat in mormane chiar la marginea drumului.




Inspirat de proprietatea de rezistenta crescuta la caldura a polimerului Ultrason, conceptul Heat, din care fac parte produsele prezentate in aceste imagini, este o reinterpretare, ce tine de zona materiala, a unor obiecte intalnite in orice casa. Anume: un toaster, o lampa, un umeras pentru haine. Este un material care suporta temperaturi de pana la 220Ă°C, este un foarte bun izolator, este rezistent la impact, la zgarieturi si nu este "afectat" de apa fiarta, de aburi sau de produse chimice

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul design