x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Diabetul nu le-a rapit zambetul

Diabetul nu le-a rapit zambetul

19 Apr 2006   •   00:00

1 noiembrie 2006. Ziua Mondiala a Diabetului. La Teatrul Nottara din Bucuresti a avut loc un eveniment deosebit. Comedia clasica "Titanic Vals" de Tudor Musatescu s-a jucat special pentru 300 de persoane cu diabet. Invitat de onoare a fost academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, implicat activ in lupta contra diabetului atat in sfera activitatii academice, cat si ca membru al Comisiei de transparenta a Ministerului Sanatatii. Evenimentul cu tema "Diabetul nu-mi schimba zambetul" a fost organizat de farmaciile Remedio si Omnia si distribuitorul de aparatura pentru controlul diabetului Top Diagnostic, in parteneriat cu Jurnalul de sanatate. Scopul evenimentului a fost atins: timp de doua ore si 45 de minute, cat a durat spectacolul, oamenii din sala au reusit sa uite ca au o afectiune cronica, au ras si s-au bucurat de piesa cu "parfum interbelic" jucata admirabil de actorii Ileana Stana-Ionescu, Stefan Radof, Camelia Zorlescu, Cristian Sofron, George Alexandru si ceilalti. In pauzele spectacolului au fost organizate tombole cu premii din partea organizatorilor: glucometre Accu-Chek Go, bonuri valorice pentru cumparaturi din farmaciile care au initiat aceasta actiune si abonamente gratuite la Jurnalul National. La plecare, toti participantii au primit cadouri cu produse pentru diabet.

INITIATIVA. Incepand din acest an, Ziua Mondiala a Diabetului a fost inlocuita la initiativa Romaniei cu Saptamana Mondiala a Diabetului, care se va marca anual in perioada 8-14 noiembrie. La nivel mondial, se va desfasura in aceasta perioada o ampla campanie de informare asupra diabetului zaharat, o afectiune cu incidenta in crestere. Aceste actiuni au ca scop educarea persoanelor cu diabet si constientizarea faptului ca pot duce o viata normala daca tin sub control glicemia.

COMPASIUNE. "A fost o festivitate minunata. Felicit organizatorii, care au avut o idee excelenta. Am o deosebita compasiune pentru bolnavii de diabet, al caror destin niciodata nu se stie care va fi. Din umbra ii asteapta complicatiile, pentru ca, desi diabetul constituie una dintre preocuparile principale ale medicinei moderne, ea este inca destul de neputincioasa in a rezolva complet cazurile. Diabetul este o boala foarte raspandita, care netratata are o evolutie grava. Pacientii cu diabet trebuie sa stie ca exista tratamente riguroase, care permit cu disciplina si eforturi financiare stapanirea bolii. Important este sa existe preocupare din partea lor: sa-si ia medicamentele, sa-si dozeze glicemia si sa respecte regimul alimentar. De asemenea, este necesar ca autoritatile medicale sa constientizeze situatia diabeticilor si sa actioneze in sprijinul acestora", ne-a declarat acad. Constantin Balaceanu Stolnici (foto mijloc).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul