x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dietele severe te ingrasa

Dietele severe te ingrasa

13 Sep 2005   •   00:00
METODE DE SLABIT
In medie, un barbat are nevoie de 2.000-2.500 de calorii pe zi, in vreme ce o femeie – de 1.700-2.000 de calorii. Din dorinta de a slabi cat mai repede, multe persoane reduc drastic aportul caloric, apeland la o dieta bazata in special pe fructe si legume, care au foarte putine calorii. Iata cateva exemple in acest sens: pepenele verde contine 25 calorii/100 g, pepenele galben – 26, piersicile – 45, merele – 67, ardeiul gras verde – 17, ardeiul gras rosu – 39, castravetii – 19, rosiile – 20, conopida – 30, varza alba – 33, vinetele – 24. "Este bine sa consumam cat mai multe fructe si legume. Insa nu ne putem asigura necesarul caloric zilnic numai din fructe si legume, pentru ca nu sunt echilibrate nutritional. Sunt bogate in vitamine, minerale, dar nu contin deloc proteine. Automat, o asemenea dieta are multe carente", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Kilogramele se pun la loc

Pentru a scapa de kilogramele in plus, chiar si adolescentele apeleaza la diete drastice, fara sa constientizeze ca isi expun sanatatea unor riscuri grave prin aportul alimentar insuficient in perioada de crestere. Regimurile hipocalorice genereaza stres oxidativ – distrugerea celulelor de catre radicalii liberi – mai ales daca in perioada in care consumam putine calorii depunem si efort fizic. Stresul oxidativ poate avea consecinte grave pentru organismul uman, incepand de la slabirea sistemului imunitar si nervos, favorizarea bolilor cardiovasculare, a bolilor de ficat si terminand cu cancerul. Stresul oxidativ contribuie de asemenea la imbatranirea precoce. Pentru a preveni toate aceste probleme, prof. dr. Mencinicopschi recomanda o dieta echilibrata, care sa contina aproximativ 30% grasimi, 40% proteine animale si vegetale si 30% carbohidrati. Aportul de carbohidrati nu trebuie asigurat din zaharuri rapide (dulciuri rafinate), ci din cereale integrale, fructe si legume. Cei care apeleaza la regimuri hipocalorice slabesc destul de rapid, insa risca sa devina anorexici. In acelasi timp, in momentul in care renunta la dieta pun la loc rapid kilogramele pierdute. De aceea, dietele hipocalorice trebuie urmate numai sub supravegherea nutritionistului.

GRASIMI. Desi sunt bogate in calorii – 9 calorii/gram –, grasimile nu trebuie excluse din alimentatie, pentru ca ele au rolul de a oferi energie in procesele metabolice, in activitatea fizica si mintala. Spre deosebire de grasimi, zaharurile au numai 4 calorii/gram si se gasesc in cantitate foarte mare in dulciuri, produse de patiserie.

BAUTURI. Cu cat sunt mai tari, cu atat bauturile alcoolice au mai multe calorii. "Atentie! Caloriile din alcool sunt calorii goale, pentru ca ele iau din organism vitamine si proteine pentru a putea fi transformate in energie dezechilibrandu-se astfel metabolismul", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. Alcoolul are putere calorica mai mare decat zaharul – 7 calorii/mililitru.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul calorii