x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dilema: "Dau zue" sau "OK"?

Dilema: "Dau zue" sau "OK"?

de Ana Ilie    |    02 Apr 2006   •   00:00
Dilema: "Dau zue" sau "OK"?

Pentru prima data in aproape un deceniu, Partidul Comunist aflat la putere in China este framantat de o intrebare ideologica veche: comu-nism sau capitalism?

Pentru prima data in aproape un deceniu, Partidul Comunist aflat la putere in China este framantat de o intrebare ideologica veche: comunism sau capitalism?

Controversa ideologica in care s-a scufundat partidul de guvernamant din China a fortat Guvernul sa puna la pastrare, pentru vremuri mai bune, un proiect reformator de lege prin care se apara proprietatea intelectuala. Acesta ar fi trebuit sa fie aprobat fara probleme, insa recenta lui retragere semnaleaza cresterea in influenta a unui grup mic, dar destul de vocal, de politicieni cu orientare socialista, noteaza cotidianul International Herald Tribune in editia sa electronica.

NOUA STANGA. Acesti socialisti de scoala veche s-au folosit de faptul ca bogatii se imbogatesc, iar saracii saracesc tot mai mult in China, creand miscari sociale, pentru a ridica semne de intrebare cu privire la ceea ce ei considera a fi un mars fortat spre proprietatea privata si economia de piata.

Presedintele chinez, Hu Jintao, a incercat, inca de la venirea sa la putere, in urma cu trei ani, sa isi creeze o imagine de "stangist", proslavind marxismul si pe fostul presedinte Mao si finantand cercetarea stiintifica puternic, cu scopul de a introduce ideologia socialista oficiala in era contemporana. El le-a recomandat cu caldura liderilor partidului sa studieze felul in care Cuba si Coreea de Nord au mentinut ordinea politica si a incercat sa se distanteze de predecesorul sau Jiang Zemin, care a invitat la un moment dat oamenii de afaceri sa intre in Partidul Comunist si si-a creat o imagine de lider care permite politicienilor "cu relatii" sa isi insuseasca proprietati publice in detrimentul saracilor. "Hu este un centrist care de fapt nu urmareste o agenda sau alta. Insa ne-a tras pe toti spre stanga pentru a restabili echilibrul, si asta a oferit vechii garzi o oportunitate pe care nu a avut-o ani in sir", a declarat pentru IHT un oficial din partid.

CONTRAST. In cea mai mare parte a Chinei, tot saracia face legea

Analistii cred ca aceasta reorientare a facut ca liderilor chinezi sa le fie mai greu sa gaseasca solutii pentru probleme precum asigurarea de servicii medicale cetatenilor din mediul rural, rezolvarea coruptiei in sectorul de stat, extinderea accesului la educatie sau reformarea bancilor si companiilor de asigurari.

SOCIALISM LA TARA. Beijingul promite ca va rezolva problemele din mediul rural "construind noul socialism la tara", cu o infuzie de fonduri guvernamentale. Insa aceasta intentie este umbrita de masuri restictive, precum interzicerea proprietarilor sa vanda pamant in mediul rural. "Dreptul de proprietate asupra pamantului in mediul rural este o chestiune prea sensibila pentru a fi abordata acum", apreciaza profesorul Mao, de la Universitatea Poporului.

Aceste tensiuni reflecta ingrijorarea ca dezvoltarea economica exploziva a Chinei, cu o rata de crestere de 10% anual, a imbogatit-o, insa, potrivit standardelor Partidului Unic, a creat o situatie volatila din punct de vedere politic. Coruptia, poluarea, confiscarile si taxele arbitrare sunt cele mai importante cauze ce vor duce, cred specialistii, la ample miscari sociale. Razmeritele au devenit deja o banalitate in China rurala, unde doar in 2004 au avut loc peste 200 de "incidente de revolta in masa" pe zi, sustine IHT.

2008. Chinezii construiesc de zor in vederea Olimpiadei

Occidentalii afirma ca aceste probleme sunt cauzate de sistemul politic autoritar si nu vor disparea pana cand oamenii nu vor avea un cuvant mai greu de spus in felul in care sunt guvernati. Insa Partidul Comunist si multi activisti de stanga resping aceasta teza si cred ca toate nenorocirile se trag de la excesele si inechitatile capitaliste.

EVALUARE. Zhou Ruijing, un editor de ziar pensionat, asociat deseori cu tabara celor care militeaza pentru economia de piata, a capturat aceasta dilema intr-un eseu publicat in ianuarie: "O diviziune din ce in ce mai mare intre bogati si saraci nu este din vina reformelor pentru economia de piata. Este rezultatul lor natural, ceea ce nu e nici bine, nici rau, dar destul de previzibil".

Discursul liderilor de la Beijing este singurul care a intrat in forta in modernitate. Premierul Wen Jiabao a inteles ca in materie de politica, intr-o epoca a Chinei care se doreste "moderna si deschisa", cea mai importanta este comunicarea deschisa, chiar daca mesajul ramane acelasi.
Wen priveste jurnalistii in ochi, fara severitate, gesticuleaza moderat, pentru a sublinia importanta vorbelor sale, multumeste celor care pun intrebari, relateaza AFP, care constata o abordare complet diferita. Wen Jiabao alterneaza seriozitatea cu umorul. Vrea sa para relaxat si "prieten" cu jurnalistii, intr-o perioada in care controlul partidului asupra presei este mai sever ca oricand. Discursul este insa la fel de sec. Dupa doua ore de raspunsuri, Wen isi permite, modest, o mica baie de multime, pazit de "gorile". Strange mainile ziaristilor, iar acestia se lupta sa-l atinga.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul