x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Din nou împreună

Din nou împreună

de Loreta Popa    |    31 Ian 2010   •   00:00
Din nou împreună
Sursa foto: Arhiva personală Mircea Baniciu/

Poţi să respiri fără aer? Răspunsul este simplu. El nu poate fără tine, deoarece tu îi dai viaţă. Folkul nu poate exista fără cei care îi dau viaţă, iar acest lucru se pare că se întâmplă din ce în ce mai des, căci folkul este mai tânăr ca oricând.



Şoc... Din nou, folk. Manifestarea "Folk fără vârstă", ajunsă la cea de-a patra ediţie şi al cincilea an de viaţă, a poposit la acest început de an, respectiv 27 ianuarie, la Colegiul Sfântul Sava, după ce în luna octombrie a vizitat elevii din Huedin, iar în decembrie pe cei din Alba-Iulia, chiar la marea sărbătoare a românilor de pretutindeni, răspunzând invitaţiilor primite din partea inspectoratelor şcolare judeţene.

Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti au decis continuarea periplului prin liceele din Capitală în căutare de tinere talente, iar elevii care vor fi premiaţi vor avea asigurate chitare şi alte instrumente muzicale de la sponsorul "Hora Reghin". Invitaţii la acest concurs, care au făcut parte şi din juriu, au susţinut recitaluri ce au ridicat sala Colegiului Sfântul Sava în picioare. Unul dintre ei a fost Mircea Baniciu, care navighează de atâta vreme muzical perfect, logic şi respectuos pe aceste valuri existenţiale ce ne-au fost date, fiind unul dintre puternicii cântăreţi care în clipa în care pune piciorul pe scenă e fericit şi fericeşte şi pe alţii. Apoi, a urmat Ovidiu Mihăilescu, la îndemnul căruia mi-am luat o "Cipilică" şi umblu şi eu în căutarea celor care "cântă manele, să-i omor cu mâinile mele". De la Ovidiu am învăţat că muzica folk e cea care propagă adevărul, caută să educe, căci încă mai avem pe cine educa, şi "oferă pansamente poetice, împarte zâmbete şi speranţă în momentele grele". Nu a existat elev care să nu cunoască versurile lui Ovidiu Mihăilescu, iar acest lucru a fost suficient ca să ne dăm seama că "Folk fără vârstă" este pe drumul cel bun. Maria Gheorghiu, al cărei nume nu mai are nevoie de prezentare, a cântat şi a dezlegat de urât sufletele celor prezenţi, lăsând frumosul să ajungă la "Curcubeul" desenat pe cerul senin de chitara ei vrăjită. Producătorul acestor evenimente, Manuela Popescu, ne-a spus că "Folk fără vârstă" a fost pentru a doua oară la Colegiul Sfântul Sava pentru că folkul a cucerit multe inimi de la prima vizită, în urmă cu doi ani.

×
Subiecte în articol: spectator