x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dinţişorii fermecaţi

Dinţişorii fermecaţi

de Roxana Ioana Ancuta    |    11 Noi 2007   •   00:00
Dinţişorii fermecaţi

De mici, de cănd le apar dinţişorii, părinţii trebuie să se ocupe de gingiuţele şi colţişorii micuţilor lor.

De mici, de cănd le apar dinţişorii, părinţii trebuie să se ocupe de gingiuţele şi colţişorii micuţilor lor.

Mihai Popa, medic dentist, dă căteva sfaturi in ceea ce priveşte periajul corect al dinţilor la copii şi frecvenţa cu care micuţii trebuie să se spele pe dinţi. Periajul gingivo-dentar se realizează cu perii de dinţi obişnuite, acţionate manual sau cu perii de dinţi electrice, iar periajul se face odată cu apariţia primilor dinţi pe arcade.

Tehnici. Cum alegeţi peria de dinţi pentru copii, avănd in vedere faptul că pe piaţă există foarte multe modele, de la diferite firme producătoare, şi care sunt clasificate pe grupe de vărstă? "Pot fi cu peri naturali (peri de porc mai tari sau peri de cămilă mai moi). Avantaje: se adaptează intim pe suprafeţele dentare, gingivale, nu produc traumatisme gingivale, se incarcă bine şi reţin pasta de dinţi. Ca dezavantaje... se degradează relativ repede prin reţinerea şi imbibarea cu apa şi detrituuri organice". Periile din material sintetic prezintă flexibilitate, rezistenţă mecanică şi nu reţin apă.

Mai bune. "Sunt recomandate periile din păr natural corect intreţinute, bine spălate după fiecare intrebuinţare. Se schimbă la primele semne de inmuiere şi rărire a filamentelor (4-8 luni). Intr-o primă fază, la copii, periajul corect este următorul: pe feţele dentare vestibulare (cele care sunt spre buze, obraji) cu dinţii in contact. Se fac mişcări viguroase, ample, circulare cu un diametru căt mai mare. După deschiderea gurii, se procedează la fel pe feţele dinspre limbă, respectiv bolta palatină, apoi pe feţele dentare care vin in contact (feţele ocluzale). Ulterior, se poate trece şi la altă medotă de periaj".

×
Subiecte în articol: lumea copiilor