x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Directiva soarelui

Directiva soarelui

de Radu Croitoru    |    08 Sep 2005   •   00:00

In lipsa consensului pentru adoptarea deciziilor importante, responsabilii europeni sunt preocupati de protectia cetatenilor care lucreaza in spatii deschise si se expun la soare. In Parlamentul European se dezbate intens o directiva a Comisiei, referitoare la radiatiile solare la care sunt expusi cei care lucreaza in aer liber. Dezbaterea pe aceasta tema a capatat accente comice, conservatorii si liberalii solicitand ca eventualele reglementari sa fie lasate in seama legislatiilor nationale. Acestia au si anuntat ca se vor opune normelor care i-ar obliga pe angajatori sa evalueze riscurile la care sunt expusi cei care lucreaza sub cerul liber.

CONTRA. "Ar trebui ca instructorii de inot sa umble imbracati?", s-a intrebat ironic crestin-democratul german Thomas Mann, amintind inclusiv de temerile concetatenilor sai de a nu mai vedea, intr-o buna zi, chelnerite cu decolteu. Conservatorul Roger Helmer propune ca europenii sa fie tratati cum se cuvine, respectiv ca niste persoane adulte si responsabile. "Angajatorii ar trebui sa le ofere salariailor creme de plaja si ochelari de soare?", a spus, la randul sau, liberalul britanic Liz Lynne.

PRO. In schimb, socialistii si ecologistii sunt de parere ca muncitorii in constructii, chelneritele si alte categorii de personal trebuie informati in legatura cu pericolele la care se expun, cum ar fi cancerul de piele. Autoare a directivei, Comisia Europeana sustine ca normele deja elaborate sunt esentiale, iar angajatorii sunt responsabili pentru sanatatea si pentru siguranta personalului lor. In fapt, aparatorii deciziei considera imatura campania cinica a politicienilor si spun ca asa-numita "directiva a soarelui" nu este altceva decat o completare a masurilor luate impotriva vibratiilor mecanice, a zgomotului si a campurilor magnetice. Socialistii au dat asigurari ca nimeni nu doreste sa interzica decolteurile, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. (Radu Croitoru)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul