x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dragostea de bucatarie din strabuni se cunoaste

Dragostea de bucatarie din strabuni se cunoaste

29 Noi 2006   •   00:00

Ciorba de ardei grasi umpluti si salata de gogonele sunt doua dintre preparatele pentru care m-as intoarce oricand in orasul din centrul tarii, Targu-Mures

De fiecare data cand am fost in Ardeal am mancat cum nu se poate mai bine. Nu mancaruri senzational de moderne, nu preparate sofisticate ale unor mari maestri in arta culinara. In Ardeal, gospodinele insele sunt cei mai buni bucatari pentru ca pun mult suflet in tot ceea ce fac, iar gatitul este o modalitate de a le arata dragostea lor celor din jur.

La Targu-Mures am fost poftita in casa unei foste colege de facultate pe care nu o vazusem de mai bine de doi ani. Ne-am dat intalnire in centrul orasului, de dimineata. M-a invitat la o cafea, timp in care, spunea ea, mama ei va prepara niste bucate specifice locului. "De ciorba de ardei umpluti ai auzit?", ma intreaba ea. Nu auzisem ce e drept, iar cele aproape doua ore cat le-am petrecut la cafenea au trecut foarte greu, cu gandul la bunatatile promise. Cand am ajuns in casa Rodicai, mirosul bucatelor mi-au indicat imediat unde este bucataria. Acolo am vrut sa intru pentru prima data, pentru ca simturile nu imi dadeau pace. Intr-o oala mare de ciorba stateau tolaniti niste ardei ingrasati cu orez, carne si alte mirodenii. Mama Rodicai tocmai pregatea rantasul pentru ciorba. Intr-o alta oala avea pregatite perisoarele pentru pus in tigaie la prajit. Masa va fi incarcata la sfarsit cu bucate traditionale targmuresene.

Bunica, prima femeie pizzar

Gatitul este o pasiune mai veche a familiei Boariu. Rodica se mandreste ca bunica ei este cea care a facut pentru prima oara pizza in oras. Bucatareasa de meserie, ea a avut norocul sa se intalneasca cu cineva care fusese prin strainatate si vazuse cum se face pizza. A facut la comanda doua tavite. A avut un succes atat de mare, incat a ramas celebra in tot orasul. Mandra de inaintasa sa, Rodica imi aduce una dintre acele tavite, drept exemplificare. Pentru o clipa, intra in pielea copilului care, stiindu-se privilegiat, intra in bistroul unde lucra bunica si cerea cea mai buna pizza. "Era cu sunca si cu ciuperci, toate taiate marunt. Dimineata se trezea foarte devreme pentru a pregati sosul pentru pizza. Timp de sapte ani a facut acest lucru." Nici bunicul nu s-a lasat mai prejos. Drept dovada avem pe masa un castron cu salata de gogonele, preparata dupa reteta pe care el le-a impartasit-o si copiilor.

Incercari culinare

Cu gandul la succesul pe care bunica ei l-a avut gatind, Rodica incearca si ea sa o urmeze. Doar ca o amatoare, ajutand-o pe mama ei in casa. De altfel, mi-a dictat foarte multe retete din memorie. Probabil ca gustul lor deosebit a ajutat-o sa isi intipareasca mai usor in memorie procedeul de preparare. Atunci cand uita cate ceva, se uita in caietul de retete al familiei in care, atat mama, cat si fetele, au notat retete auzite de pe la rude, colegi, prieteni. Eu le-am scris pe o foaie, cu gandul de a le incerca acasa. Dar stiu ca nu vor avea acelasi gust, pentru ca vor lipsi mainile dibace ale unei gospodine din Ardeal.

Ciorba de ardei umpluti

  • Ingrediente: trei morcovi, o ceapa, 500 g carne tocata amestec, zece ardei grasi, frunze de telina, o cana cu orez, un litru bulion, faina, sare, ulei, piper.
  • Preparare: Se pune apa la fiert. Se toaca marunt morcovii si ceapa si se pun sa fiarba. Intre timp, carnea tocata se amesteca bine cu piperul, sarea si trei sferturi din cantitatea de orez. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, care au fost curatati de seminte in prealabil. Apoi se pun sa fiarba cu celalalte legume, adaugandu-se si frunzele de telina. Cand apa incepe sa clocoteasca se pun trei sferturi din cantitatea de bulion si restul de orez. Se lasa sa fiarba. Separat, se face rantasul din apa, faina si restul de bulion. Se toarna peste ciorba si se mai lasa sa fiarba.
  • Pogaci cu jumari prajite

  • Ingrediente: un litru de lapte, un kg faina, doua oua, drojdie dizolvata in lapte caldut amestecat cu zahar, 500 g jumari macinate, sare, ulei.
  • Preparare: Dupa ce drojdia s-a dospit se amesteca bine cu faina, un ou si sarea. Aluatul se framanta si se adauga ulei si lapte. Se lasa la dospit. Se scoate aluatul, se intinde o foaie subtire, se unge cu jumari macinate, se impatureste in patru, se intinde din nou si se unge cu jumari. Se intinde iar, se taie cu un pahar, se unge cu ou si se pune in tava si se lasa in cuptorul incins.
  • Salata de gogonele

  • Ingrediente: un kilogram de gogonele proaspete de marime medie, trei cepe albe, un pahar cu apa, o lingura cu otet, sare dupa gust.
  • Preparare: Ceapa se taie solzisori. Gogonelele se dau pe razatoarea mare, apoi se amesteca bine cu ceapa. Se asezoneaza cu sare, otet si putina apa. Se serveste sub forma de garnitura pentru fripturi sau pentru preparatele care contin carne de porc.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul