x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Drum bun fara rau de masina

Drum bun fara rau de masina

02 Apr 2006   •   00:00

In masina personala, in autocar, in tren, vapor sau avion... raul de miscare este foarte frecvent, mai ales in cazul femeilor si copiilor intre 3 si 12 ani. Aceasta stare de rau survenita in mijloacele de transport nu este o problema grava de sanatate, dar foarte neplacuta indeosebi in timpul calatoriilor lungi. Despre cum se produce raul de miscare, cum il prevenim si tratam ne lamureste conferentiar doctor Dumitru Matei, seful Catedrei de medicina de familie din cadrul UMF "Carol Davila".

Disconfortul aparut in mijloacele de transport se manifesta treptat. Mai intai persoana afectata resimte o usoara stare de rau, dupa care isi fac aparitia greata si somnolenta. Copiii mai ales devin palizi si tacuti. Apoi starea de greata este din ce in ce mai prezenta, insotita de transpiratie abundenta, hipersalivatie. Ametelile pot preceda varsaturile, asociate uneori cu dureri de cap si frisoane.

Serpentine, caldura, mirosuri

Exista factori care favorizeaza aparitia raului de masina. In primul rand, pozitia in autoturism: cei care stau pe scaunele din fata si privesc inainte sunt mai protejati decat cei care stau pe bancheta din spate, pentru ca privirea laterala in timpul mersului creeaza un stimul vizual ce favorizeaza raul de masina. In aceste situatii e bine sa acoperim ferestrele cu panouri speciale, astfel incat pasagerii din spate sa priveasca in fata. Apoi, mersul pe serpentine sau manevrele executate de conducatorul auto – franarea brusca, virajele stranse, schimbarile rapide de directie – favorizeaza de asemenea starea de rau.

Cei care calatoresc cu autocarul si au astfel de probleme trebuie sa evite scaunele de la mijlocul autocarului, iar cei care calatoresc cu trenul se vor aseza pe bancheta cu fata in sensul de mers si vor incerca sa evite privirea pe fereastra.

Un alt factor care induce starea de rau este consumul de alcool si alimente bogate in grasimi. Asa cum si fumatul favorizeaza greata, varsaturile si durerile de cap. Caldura, aglomeratia, zgomotele puternice, mirosurile particulare din mijloacele de transport si chiar dezodorizantele puternice declanseaza stare de rau.

Nu mai esti cu picioarele pe pamant

Organismul uman este prevazut cu senzori de miscare la nivelul urechii interne, care pozitioneaza capul in spatiu.

La randul lor, ochii transmit permanent informatii creierului asupra pozitiei organismului. Anumiti presoreceptori, care se gasesc la nivelul unor articulatii (genunchi, glezne), pozitioneaza organismul in spatiu. De asemenea, stimulii tactili cutanati, datorita curentilor de aer formati in timpul miscarii, informeaza creierul asupra faptului ca organismul este in miscare. Toti acesti stimuli auditivi, vizuali, mecanici si tactili se sincronizeaza si furnizeaza informatii corecte la nivelul creierului.

In situatiile in care apare raul de miscare, acesti stimuli nu se mai sincronizeaza si se activeaza anumiti receptori antihistaminici ai centrului vomei din creier. Asa se explica starile de greata si varsaturile.

Din cauza nesincronizarii senzorilor de miscare, creierul primeste informatii contradictorii, iar organismul este derutat, confuz. Persoana afectata are senzatia ca nu mai este cu picioarele pe pamant, ca nu mai stie unde se afla. Spre exemplu, cand ne aflam intr-un tren care stationeaza in gara, iar alaturi privim un alt tren care pleaca, avem impresia ca se pune in miscare trenul in care suntem noi. Atunci simtim nevoia sa ne fixam privirea pe un punct precis (stalp, ceas, panou) pentru a ne da seama ca nu noi ne miscam. Acelasi tip de "neadaptare" a senzorilor de miscare ai organismului provoaca raul de masina.

COPII. "Mami, imi vine sa vomit!" In general, prin aceste cuvinte se anunta raul de masina la copil. Pentru parinti este un motiv de ingrijorare si stres ori de cate ori pleaca in concediu. Iata cateva trucuri pentru a calatori in conditii placute. Prima conditie este ca micutul sa fie odihnit. Dupa o noapte de nesomn, cu siguranta, micutul va fi morocanos si predispus la starea de rau. Cereti sfatul pediatrului in privinta medicamentelor pe care i le puteti administra copilului la nevoie. Inarmati-va cu rabdare si cu pungi speciale in caz de varsaturi si cu servetele umede. In nici un caz nu il certati pe cel mic daca a vomitat in masina. Certandu-l nu faceti decat sa ii sporiti stresul. Nu este vina lui, nu face mofturi, ci pur si simplu organismul lui reactioneaza astfel.

ALIMENTATIE. Chiar daca stiti ca micutul are rau de masina, nu plecati cu el nemancat la drum (un stomac gol suporta mult mai greu varsaturile). Dar asta nu inseamna ca trebuie sa va ghiftuiti copilul. La micul dejun inlocuiti laptele cu fructe si iaurturi usoare. Nu uitati sa aveti la indemana o sticla cu apa plata sau ceai putin indulcit pe care este bine sa-l bea copilul dupa ce a vomitat. Hidratarea pe parcursul calatoriei este esentiala. Evitati sucul de lamaie care, contrar parerii unanime, nu face bine in aceste situatii, ba dimpotriva, stimuleaza secretiile gastrice favorizand voma. O mica gustare pe parcursul drumului este binevenita, dar evitati alimentele perisabile: mezelurile, lactatele, ouale. Fructele si legumele proaspete, biscuitii, sandvisurile cu carne de pui potolesc foamea copiilor si nu le provoaca neplaceri digestive.

SFATUL MEDICULUI
Pentru o calatorie fara griji, conf. dr. Dumitru Matei ne sfatuieste sa aerisim frecvent autoturismul, sa nu mancam cu trei ore inainte de a pleca la drum, sa ne oprim pe traseu o data la una-doua ore, in timpul mersului sa privim in fata si sa cream o atmosfera destinsa in masina: sa ascultam muzica, sa cantam, sa antrenam copiii in diverse jocuri pentru a le distrage atentia. Un lucru asupra caruia ne avertizeaza medicul Dumitru Matei este cititul in masina, pentru ca aceasta activitate favorizeaza aparitia disconfortului. In ceea ce priveste administrarea unor medicamente antihistaminice si/sau antiemetice (impotriva vomei), acestea se vor lua cu o ora inainte de deplasare si numai cu avizul medicului.

STIRI
FUMAT. Potrivit unui studiu american, fumatoarele sunt de doua ori mai expuse cancerului de plamani decat barbatii. In schimb, durata de supravietuire dupa imbolnavire este mai lunga la barbati. Echipa prof. Claudia Henschke de la Cornell University (SUA) a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a urmarit 12 ani un grup de 16.000 de fumatori de ambele sexe. De retinut ca neoplasmul pulmonar este prima forma de cancer care afecteaza femeile, inaintea cancerului de san si de colon.

FARA ENERGIZANTE. Cercetatorii britanici de la centrul pentru studiul somnului din cadrul Universitatii Loughborough au testat eficienta bauturilor energizante asupra capacitatii de concentrare. Surprinzator, aceste bauturi nu au efectul scontat. Dupa ce au consumat bauturi energizante la micul dejun, participantii la studiu au desfasurat unele activitati in timpul carora cercetatorii au evaluat starea lor de somnolenta si capacitatea de concentrare. Concluzia: ei au inregistrat aceeasi putere de concentrare ca si voluntarii care nu au consumat astfel de bauturi.

MASURA. Autoritatile chineze au interzis orice forma de publicitate (la tv sau la radio) pentru "produsele-miracol", care pretind ca ajuta la slabit, la marirea sanilor sau la subtierea taliei. In comunicat se precizeaza ca aceste reclame aduc in atentia publicului experti medicali si utilizatori care exagereaza efectele produselor. In urma cu trei luni, guvernul chinez a mai interzis comercializarea unui gel pentru marirea bustului, care a provocat utilizatoarelor probleme de sanatate: dureri, eczeme.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul masina miscare