x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Durerea misterioasa

Durerea misterioasa

18 Apr 2006   •   00:00

Durere insuportabila la menstruatie, durere la contact sexual, infertilitate... Sunt simptome ale endometriozei, o boala ginecologica deseori ignorata de paciente, dar si de medici. Este perceputa asa pentru ca nu este o boala fatala precum cancerul. In plus, endometrioza nu este pe deplin inteleasa de o parte dintre ginecologi, fiind una dintre cele mai misterioase afectiuni ginecologice din perspectiva cauzelor de aparitie. Dar ce este endometrioza?

Explica dr. Ioan Stoian, seful Clinicii de Ginecologie de la Spitalul Militar Central: "Endometrioza este o afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (cel care in mod normal captuseste pe dinauntru uterul) in afara cavitatii uterine. Acest tesut implantat anormal se intalneste cel mai frecvent in pelvis, la nivelul trompelor uterine, ovarelor, peritoneului (tesutul care tapeteaza cavitatea abdominala). Dar aceste insamantari de tesut endometrial se pot localiza in intregul abdomen: pe intestinul subtire, pe colon, rect, stomac, ficat. Foarte rar se descopera tesut endometrial chiar si in afara abdomenului: la nivelul plamanului, creierului, ochiului. Totusi 80%-90% dintre aderentele endometriozice sunt la nivelul trompelor uterine si ovarelor".

CAUZE CONTROVERSATE

Cum ajunge tesutul endometrial in alte locuri decat este normal? Ei bine, cauzele sunt controversate. O teorie acceptata de majoritatea specialistilor se refera la refluarea sangelui menstrual. Tesutul care tapeteaza uterul pe interior, numit si endometru, se pregateste luna de luna sa primeasca o sarcina, iar daca acest lucru nu se intampla, stratul superficial al acestuia se descuameaza si se elimina la menstruatie impreuna cu o cantitate de sange. Uneori, acest sange menstrual, in loc sa se scurga in afara corpului, o parte din el se reintoarce prin trompe in cavitatea abdominala. Este practic o circulatie in sens invers a sangelui menstrual din cavitatea uterina catre cavitatea abdominala.

Mai sunt si alte teorii conform carora peritoneul, care tapeteaza cavitatea abdominala, este de origine embrionara (celomica), ca si tesutul endometrial. Si de aceea la menstruatie apare o transformare asemanatoare a ambelor tesuturi, dar aceasta teorie nu justifica prezenta de tesut endometrial la nivel cerebral sau pulmonar.

CONSECINTE

Endometrioza este o boala invalidanta prin durerile pe care le provoaca, considera medicul Ioan Stoian. Multe femei zac la pat in perioada cand sunt la menstruatie, nu isi pot desfasura activitatea in mod normal, iar viata sexuala este un dezastru din cauza durerilor la contactul sexual. Durerea depinde de gradul de extensie a bolii la nivel pelvian. Cu cat leziunile sunt mai extinse, cu cat apar mai multe aderente, cu atat durerea este mai intensa si poate aparea si in afara menstruatiei. Din cauza leziunilor pe care le produce la nivelul trompelor uterine si al ovarelor, endometrioza este o cauza importanta de infertilitate. Acest lucru inseamna ca femeia, desi nu se protejeaza impotriva unei sarcini, ea nu ramane gravida. Sau daca ramane, asta se intampla foarte greu, dupa timp indelungat. Atunci cand boala este neglijata, iar leziunile chistice determinate de endometrioza sunt foarte mari, pot aparea complicatii: hemoragia, suprainfectia.

Sfatul medicului

Din pacate, endometrioza nu poate fi prevenita, pentru ca se transmite genetic. Daca mama are endometrioza, riscul ca fiica sa faca aceasta boala este de pana la 60%. De aceea, dr. Ioan Stoian sfatuieste femeile predispuse la endometrioza sa conceapa un copil pana la varsta de 30 de ani. Iar daca se intampla sa aiba o sarcina, sa o pastreze, pentru ca dupa aceea sansele sunt extrem de reduse.

Tratament

Endometrioza este o boala cronica, din pacate, incurabila. Scopul tratamentului este de a inlatura durerea si a imbunatati calitatea vietii pacientelor. Tratamentul medicamentos cuprinde contraceptive orale, progestative, antiprogestine (danazol) sau inhibitori de gonadotropina (GnRH). Endometrioza fiind stimulata de activitatea hormonilor sexuali feminini, medicamentele intrerup secretia acestor hormoni si astfel inhiba menstruatia. Astfel, insulele de endometrioza nu mai sunt stimulate hormonal si nu se mai dezvolta sau regreseaza. Tratamentul chirurgical presupune fie operatie clasica, fie laparoscopie. Prin operatia clasica se extirpa insulele endometriozice de pe ovare, trompe, peritoneu. Si prin laparoscopie se extirpa aceste insule endometriozice, dar prezinta avantajul ca pot fi descoperite si acele leziuni microscopice, care nu se vad cu ochiul liber. Laparoscopia este folosita si in scop diagnostic, fiind metoda care stabileste cu certitudine diagnosticul de endometrioza.

HORMONI. Endometrul sufera modificari ciclice in functie de variatiile hormonilor ovarieni: estrogen si progesteron. El trece printr-o faza proliferativa, cand se inmulteste in vederea pregatirii pentru a primi o eventuala sarcina. La sfarsitul celor 28 de zile, cat dureaza un ciclu normal, incepe faza secretorie, cand endometrul se elimina cu o cantitate de sange. Insulele endometriozice, aflate oriunde in afara uterului, sufera si ele modificarile ciclice pe care le sufera mucoasa endometriala normala.
FRECVENTA. Endometrioza afecteaza 7%-10% dintre femeile in plina activitate de reproducere, cu un varf al incidentei intre 30 si 40 de ani. Insa boala nu se intalneste numai la femeile fertile, ci si la adolescente sau la femeile aflate la menopauza, mai ales in forme asimptomatice. In cazul femeilor la menopauza, care nu mai au activitate ovariana, nu mai apar variatii hormonale in functie de ciclul menstrual, iar aderentele endometriozice regreseaza.

RECIDIVE. Dupa un an de tratament medicamentos, endometrioza prezinta un risc de recidiva de 20%-30%, iar dupa cinci ani, de 40%-60%. Din pacate, chiar si dupa operatie, riscul de recidiva ramane, dar boala nu mai are sanse de a se extinde foarte mult. Cel mai mare beneficiu pentru pacienta este ca scapa de durere. De asemenea, eliminandu-se leziunile endometriozice, unele femei isi pot recapata fertilitatea.

STIRI
SARCINA. Jumatate dintre femeile insarcinate au dureri de spate usoare in primul trimestru, care se intensifica progresiv din a cincea luna de sarcina, cand burtica prinde contur, iar bebelusul incepe sa ia in greutate. Pentru a mai atenua durerea, gravidele au tendinta de a-si intinde spatele ducand burtica in fata. O eroare care nu face decat sa sporeasca durerea o data cu extensia coloanei vertebrale. Durerile articulare si cele lombare sunt cauzate de hormonii de sarcina, care au rolul de a dilata ligamentele in scopul pregatirii pentru nastere.

CANCER. Tratamentul hormonal de substitutie (THS) utilizat pentru a combate efectele menopauzei favorizeaza aparitia cancerului ovarian. Studii precedente au stabilit deja legatura dintre acest tratament si doua cancere hormono-dependente: cancerul de san si cel de endometru. Studiul cercetatorilor de la American Cancer Society, efectuat pe 211.581 de femei la menopauza, arata ca THS dubleaza riscul cancerului ovarian dupa cel putin 10 ani de terapie.

FRUMUSETE. Acidul hialuronic este cel mai in voga tratament injectabil impotriva ridurilor. El este utilizat contra ridurilor din jurul ochilor, al buzelor, de la nivelul gatului, dar si pentru a conferi volum buzelor. Injectia nu dureaza decat cateva minute, iar rezultatul se vede imediat. Acidul hialuronic este o substanta naturala, secretata de piele, conferindu-i hidratare si elasticitate. Dar o data cu trecerea anilor, cantitatea de acid hialuronic scade, pielea se deshidrateaza si astfel apar ridurile. Din fericire, esteticienii au descoperit acidul hialuronic de sinteza injectabil, care face minuni contra ridurilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul durerea boala endometrioza