x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul E oficial - Comisarul Orban

E oficial - Comisarul Orban

de Irina Cristea    |    13 Dec 2006   •   00:00
E oficial - Comisarul Orban

Leonard Orban a trecut ieri si ultimul examen care il despartea de preluarea portofoliului de comisar european pentru Multilingvism. Tehnocratul propus de Romania pentru un loc in echipa lui Jose Manuel Barroso a obtinut 595 de voturi favorabile din partea parlamentarilor europeni. Impotriva numirii sale s-au pronuntat 16 europarlamentari, iar 29 s-au abtinut. La randul sau, candidatul Bulgariei, Meglena Kuneva, a primit 583 de voturi "pentru", fiind, astfel, confirmat pentru portofoliul Protectiei Consumatorului.

S-a incheiat, astfel, ultima etapa din procesul de confirmare in postul de comisar european. Atat Orban, cat si Kuneva au fost aplaudati in plenul Parlamentului European si felicitati de catre colegii din comisie. Ei isi vor incepe activitatea la inceputul lui ianuarie 2007, asa cum este prevazut in Tratatul de Aderare. Leonard Orban a anuntat ca isi va prezenta la sfarsitul saptamanii echipa alaturi de care va lucra la Bruxelles. El a declarat, pentru Mediafax, ca echipa va fi formata din sapte persoane si un purtator de cuvant. Doi dintre membrii cabinetului sau vor fi romani. Parlamentul European a aprobat si numirea lui Ovidiu Ispir in functia de membru al Curtii Europene de Conturi. "Batalia" a fost destul de stransa: 356 de voturi "pentru", 229 "impotriva" si 51 de abtineri.

GREVA. Votul de ieri a stat si sub semnul unui mic incident organizatoric. Sesiunea n-a putut fi transmisa in direct de posturile de televiziune, pentru ca angajatii serviciului video al Parlamentului au declansat o greva spontana si au boicotat, practic, transmiterea votului. Ei au protestat astfel fata de decizia ca, de la 1 ianuarie 2007, serviciul audio-video din institutiile europene sa fie externalizat.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul