x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Educatie pentru adulti in Uniune

Educatie pentru adulti in Uniune

25 Mar 2005   •   00:00

Nu doar elevii si studentii pot beneficia de pe urma programelor de educatie oferite de Uniunea Europeana. O atentie speciala le este acordata si adultilor care doresc sa acumuleze noi cunostinte si competente.



  • de IRINA CRISTEA, MARIA TOADER

  • SANSA. Cursurile de utilizare a computerului pot fi disponibile si in limbajul Braille, destinat nevazatorilor
    Programul european in educatie SOCRATES cuprinde, pe langa facilitati pentru elevi si studenti, un modul destinat adultilor. Denumit GRUNDTVIG, acesta are drept scop facilitarea accesului la educatie pentru toti cei care doresc sa dobandeasca noi cunostinte, capacitati si competente. Practic, tinta programului este reprezentata de orice persoana adulta, cu varsta de peste 16 ani, care nu se mai afla in sistemul formal de educatie. Finantarea europeana medie per proiect a fost, in anul 2003-2004, de 6.561 de euro, cea minima fiind de 3.762 de euro si cea maxima, de 7.680 de euro.

    BENEFICIARI. Adultii cu nevoi speciale de educatie, cei ale caror competente de baza in educatie sau calificare sunt deficitare, cei care traiesc in zone rurale izolate sau in zone dezavantajate socio-economic sunt beneficiarii efectelor programului GRUNDTVIG, pe principiul ca si persoanele al caror acces la educatie a fost redus, din diverse motive, trebuie sa aiba sansa de a invata.

    Beneficiarul unui astfel de program nu este persoana sau institutia care solicita finantare europeana, ci persoanele carora, in baza finantarii, li se da ocazia sa participe la cursuri speciale, potrivite dorintelor si nevoilor lor. Alti beneficiari ai programului sunt membrii personalului care se ocupa de educarea adultilor. Noile metodologii de predare, metodele de evaluare, validare si certificare a cunostintelor, acumulate prin intermediul invatarii autonome si experimentale sau prin intermediul unor mijloace de educatie nonformala, cercetarile legate de educatia adultilor in tarile participante la program, a metodologiilor de predare si a strategiilor pedagogice specifice adultilor sunt tot atatea zone-tinta spre care se pot orienta cei care doresc sa solicite fonduri in baza acestui program european. Au sanse sa obtina acesti bani si organizatorii unor actiuni de tipul campaniilor de informare, care sa duca la constientizarea rolului educatiei adultilor si sa promoveze educatia de-a lungul intregii vieti.

    ELIGIBILI. Institutiile eligibile, asa cum sunt definite pe site-ul www.socrates.ro, sunt: institutii de educatie care apartin sistemului formal sau nonformal, universitati preocupate de cercetari in domeniul educatiei adultilor sau care doresc sa dezvolte arii curriculare destinate educatiei adultilor, organizatii si institutii specializate in formarea personalului care lucreaza cu adultii, precum si organizatii nonformale, nonprofit, sindicate, biblioteci, muzee, organizatii reprezentative ale comunitatilor locale. Solicitantii de fonduri in baza programului GRUNDTVIG trebuie sa aiba insa in vedere obligatia ca proiectele lor sa aiba o asa-numita dimensiune europeana, fiind realizate in parteneriat cu institutii europene, promovand practici inovative care sa poata fi "transferate" si in alte state, sa ia in considerare posibilitatea de a utiliza mijloace de invatamant deschis si la distanta si noi tehnologii informationale si de comunicare. Desi intalnirile partenerilor de proiect si organizarea de conferinte si seminarii sunt eligibile pentru obtinerea de fonduri. Cu toate acestea, avertizeaza autoritatile europene, ele nu trebuie sa constituie principalele activitati ale proiectului.

    TEME. Cum pot fi abordate si motivate grupurile dezavantajate, cum se administreaza institutiile pentru educatia adultilor pentru promovarea educatiei pe tot parcursul vietii in comunitate, integrarea europeana, temele cu privire la educatia inter-culturala si a muncitorilor migranti, a rromiilor si populatiilor nomade sunt zone de interes asupra carora e ideal sa se axeze proiectele.

    In cadrul programului GRUNDTVIG pot participa institutii din cele 25 de state ale Uniunii, precum si din Bulgaria, Romania, Turcia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

    CONTACTE
    Mai multe detalii despre programul GRUNDTVIG sunt disponibile pe pagina de Internet:

    - http://www.socrates. ro/programe.htm.

    Pentru informatii suplimentare, cei interesati au la dispozitie urmatorul numarul de telefon: 021.311.35.05 si cel de fax 021.311.35.00. Prin intermediul postei electronice pot fi contactati Florentina Anghel, coordonator GRUNDTVIG (Florentina_Anghel2002@yahoo.com, Florentina.Anghel@socrates.ro), sau Andrei Popescu, asistent-coordonator GRUNDTVIG (Andrei.Popescu@socrates.ro).
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul educatie adult grundtvig