x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Educaţie prin artă dramatică

Educaţie prin artă dramatică

de Sorin Anghel    |    05 Sep 2010   •   00:00
Educaţie prin artă dramatică

Acum, părinţii au o metodă alternativă prin care pot sprijini dezvoltarea personalităţii copiilor. "Creşte prin teatru" este un proiect educaţional inedit, creat pentru prima dată în România de UPC şi Teatrul Ion Creangă.



Începând de astăzi, copiii cu vârste între 7 şi 10 ani se pot înscrie gratuit la atelierele de artă dramatică pe www.cresteprinteatru.ro.

Prima serie va începe la 18 septembrie 2010. La finalul acesteia, UPC România va dezvolta un ghid de educaţie şi dezvoltare a copiilor prin artă dramatică. Ghidul va fi disponibil gratuit pe site-ul proiectului şi reprezintă un instrument util pentru toţi cei interesaţi să aplice metodologia din cadrul proiectului. Sub îndrumarea unui expert în artă dramatică şi a unui psiholog, atelierele urmăresc dezvoltarea personalităţii copiilor şi a abilităţilor de comunicare, precum şi stimularea inteligenţei emoţionale prin tehnici împrumutate din teatru. Acest tip de învăţare este diferit de orice altă metodă tradiţională de educaţie, pentru că mizează pe acumularea de cunoştinţe prin joc.

Studiile dezvoltate de psihologi şi psihoterapeuţi au arătat că implicarea teatrului în educaţia copiilor este una benefică, dezvoltând capacitatea de control a emoţiilor şi exprimarea verbală. Un studiu realizat în cadrul Universităţii particulare "Sigmund Freud" din Viena a demonstrat o serie de avantaje ale educaţiei prin artă dramatică: puterea de memorare a copiilor creşte cu până la 50%, atenţia copiilor creşte cu 30%, în timp ce stima de sine în interiorul familiei şi a prietenilor urmează, de asemenea, un trend ascendent de până la 12%. "Prin intermediul jocului cu mijloacele teatrului, întâlnirile de lucru în cadrul atelierelor «Creşte prin teatru» sunt un excelent prilej de dezvoltare a curajului de a acţiona şi reacţiona, de dezvoltare a libertăţii de a gândi, de a descoperi soluţii variate la aceeaşi problemă, de descoperire a propriei persoane şi a respectului de sine, dar şi de descoperire a respectului pentru celălalt.

Doresc mult succes şi viaţă lungă acestui program!", afirmă Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creangă". "Pentru copii, teatrul este lumea lor, o lume în care îşi exersează şi îşi perfecţionează achiziţiile şi în care au libertatea de a schimba ce consideră inconvenabil, de a se amuza, de a inventa şi de a fi eroi de succes", susţine dr psiholog Carmen Anghelescu. Proiectul "Creşte prin teatru" se desfăşoară pe o perioadă de nouă luni, fiind organizat în trei serii consecutive şi constând în ateliere de artă dramatică. În cadrul fiecărei serii de ateliere vor participa 12 copii (şase fete şi şase băieţi), selectaţi pe baza unor obiective clare, formulate de psihologul proiectului, iar metoda de lucru va urmări dezvoltarea graduală a unor abilităţi şi competenţe utile în viitor.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor