Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Elan marinat si muguri de brad
JOCURILE OLIMPICE - NORVEGIA
Rolf Froshaug, un celebru "chef" din Oslo, isi aminteste despre Jocurile Olimpice desfasurate aici in 1952: "Eram foarte ocupat, dar puteam sa vin si sa plec la orice ora voiam, cu conditia sa fie inainte de 4 dimineata si dupa miezul noptii. Imi amintesc ca delegatia elvetiana a comandat sandvisuri cu branza calda la 4 dimineata si coordonatorul echipei sovietice a cerut friptura in sange pentru patinatori intre probele de 1.500 m si de 10.000 m. Trebuia deci sa fiu acolo. Acestea sunt intamplarile care mi-au ramas in memorie. In rest, am uitat totul, stresul si celelalte..."
Bucataria regionala nu a intrat in meniu, prevala cea internationala, iar cuvantul de ordine era: "cuisine franIaise". Preparatele erau prezentate cu multa arta. Se gatea zilnic, numai cu ingrediente proaspete, iar pestele era adus din fiordul Oslo. La dineul oferit dupa Ceremonia de Deschidere, Rolf Froshaug a preparat: vitel ÃÂ la Oscar, escalop cu sos Choron, homar ÃÂ la bearnaise cu cartofi parizieni, file de cambula in sos de vin alb, cu ciuperci si sparanghel, chateaubriand, tournedo, dar si celebrul cocteil de creveti (adusi din Arctica, triati si descojiti manual). Iar homarul ÃÂ la norvegienne a primit medalia de aur la "Jocurile marii" din 1952.
TRADITIE NORVEGIANA. Daca la Oslo bucataria avea un caracter international (marcat de bucataria franceza), la Norefjell, unde se desfasura proba de coborare, se mancau preparate simple, multe de inspiratie scandinava: supa de mazare, de rosii sau de anghinare, rosbif in sos cu dulceata de zmeura si legume, friptura de porc cu garnitura de varza, batog preparat la aburi si servit cu sos alb, crevete si sparanghel. Deserturile preferate erau: gogosile cu crema si zmeura. Cele mai multe feluri de mancare erau pregatite la cuptor cu lemne, chiar si painea si prajiturile! Asta deoarece primul cuptor electric aparuse pe piata abia cu cateva saptamani inainte.
OSLO 1952
|
Editia
a VI-a Nr. participanti 732 Tari participante 30 Sportivi romani 17 |
![]() |
Delegatia Romaniei la JO de la Lillehammer |
LILLEHAMMER 1994
|
Editia
a XVII-a Nr. participanti 1.737 Tari participante 67 Sportivi romani 23 |
EXPERIMENT CULINAR
|
La 12 februarie 1994, in seara in care focurile de artificii iluminau cerul de la Lillehammer, numerosi tarani din imprejurimi treceau in bucatariile lor printr-o experienta unica: pregatirea dineului pentru invitatii din strainatate. Consiliul norvegian al exportatorilor a inchiriat ferme pentru oaspetii lor de onoare, pe toata durata Jocurilor Olimpice.
Numerosii invitati s-au putut delecta cu: file de stiuca si somon albastru marinat si piperat, caviar de Kamciatka, file de ren, piept de cocos de munte, pate de vanat cu sos vanatoresc, vin de Porto, inghetata de scoruse, serbeturi de mure, precum si zmeura si mure servite pe pat de migdale. Atunci cand Flacara Olimpica
s-a stins, convingerea ca norvegienii au contribuit semnificativ la dezvoltarea miscarii olimpice era evidenta. Inclusiv
in domeniul
artei culinare. (Emanuel Fantaneanu)
|
|
VITEL Ã⬠LA OSCAROslo 1952ROSBIF IN SOS CU DULCEATA DE ZMEURAOslo 1952 |