x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Elveţia, paradisul fiscal al piloţilor de Formula 1

Elveţia, paradisul fiscal al piloţilor de Formula 1

12 Dec 2010   •   09:40
Elveţia, paradisul fiscal al piloţilor de Formula 1

142150-vettel-schumi.jpgAvantajele fiscale au transformat Elveţia în domiciliul oficial al multor piloţi de Formula 1, între care Michael Schumacher, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton şi Fernando Alonso, dar şi a unora dintre patronii şi sponsorii principalelor echipe din Marele Circ. Averea totală a acestora se ridică, potrivit revistei economice elveţiene "Bilan", la 3 miliarde de euro.

De ceva vreme, însuşi Bernie Ecclestone a ales să trăiască în Elveţia, în exclusivista staţiune alpină Gstaad. După divorţul de modelul croat Slavica Radic, părintele spiritual al Formulei 1 locuieşte într-un apartament închiriat la Hotel Olten. În apropiere de această localitate locuieşte şi Dietrich Mateschitz, cel care deţine 49% din concernul Red Bull, care patronează echipa Red Bull Racing, noua campioană mondială în 2010, atât la constructori, cât şi la piloţi.

Bilanţul publicaţiei helvete este dublat chiar de ultimul rezident, Mateschitz, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 3 miliarde de euro, şi sporeşte cu 50% prin apariţia unicei moştenitoare directă a legendarului Giovanni Agnelli, Margerita Agnelli, care are în Formula 1 scuderia Ferrari, dar şi o avere apreciată la 1,5 miliarde de euro. Ea trăieşte oficial într-un vast domeniu situat între Geneva şi Lausanne.

Lângă Lacul Leman, la Gland, îşi are rezidenţa septuplul campion al lumii Michael Schumacher, pilotul care în cei 21 de când aleargă în F1 a adunat 700 milioane de euro. De altfel, pilotul german este al doilea într-un top al celor mai bogaţi sportivi din lume, după Tiger Woods, dar la egalitate cu Michael Jordan. Ultimul campion mondial al scuderiei Ferrari, finlandezul Kimi Raikkonen, locuieşte în apropiere de Zurich, în orăşelul Baar de 20.000 de locuitori, cu o avere estimată la 150 milioane de dolari.

Din luna februarie a acestui an în Elveţia s-a mutat şi Fernando Alonso. Pilotul spaniol trăieşte la Lugano, la mai puţin de 250 km de fabrica Ferrari, iar noul campion mondial, germanul Sebastian Vettel, are un domeniu cochet în micuţul sat Walchwil de 3.000 de locuitori, situat pe malul unui lac, în apropiere de Zurich. Alţi piloţi de Formula 1 cu rezidenţa în Elveţia: Nick Heidfeld, Timo Glock, Adrian Sutil, Heikki Kovalainen şi Pedro de la Rosa.

Şi totuşi, dincolo de piloţii milionari şi patronii lor, omul cel mai bogat care trăieşte în Elveţia este fondatorul Ikea, suedezul Ingvar Kamprad, care are o avere de 25 de miliarde de euro. În vârstă de aproape 85 de ani, acesta trăieşte extrem de discret, fiind aproape necunoscut într-un chalet de pe Lacul Leman.

×