x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Elvetienii nu cedeaza

Elvetienii nu cedeaza

de Radu Croitoru    |    31 Aug 2005   •   00:00

Elvetienii sunt inca foarte rezervati in privinta acceptarii muncitorilor europeni in tara lor. Sondajele de opinie realizate recent releva ca suportul cetatenilor Elvetiei pentru liberalizarea pietei muncii este unul defavorabil unei astfel de decizii politice. Cu patru saptamani inaintea votului crucial pe aceasta tema, dezbaterea este tot mai aprinsa, mai ales din perspectiva consecintelor economice pe care le-ar produce o astfel de hotarare.

CIFRE. Ultimul sondaj de opinie releva ca doar 42% dintre elvetieni ar fi de acord ca si alti europeni sa aiba dreptul legal de a munci in tara lor. Procentul este unul mai mic decat cel care a reiesit in urma precedentei cercetari sociologice, in care aproximativ jumatate din populatia Elvetiei (49%) se declara gata sa deschida portile pentru europeni. Acum, 39% dintre cei chestionati s-au declarat impotriva unei astfel de masuri, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de subiect.

CAUZE. Autoritatile sustin ca populatia nu este suficient informata asupra consecintelor liberei circulatii a persoanelor si, prin urmare, frica si retinerile din sondajele de opinie sunt justificate. Cercetarile sociologilor arata insa ca cea mai mare parte a celor care nu sunt de acord cu astfel de masuri sunt tinerii intre 18 si 34 de ani. Proiectul este sustinut in special de vorbitorii de limba franceza (47%), de populatia urbana (46%) si de persoanele cu studii universitare (60%). Parerile sunt impartite si in cazul taberelor politice. Mai bine de jumatate dintre adeptii curentului de centru-dreapta, radicali si crestini, se declara pentru liberalizarea pietei muncii, iar democratii si cei de centru-stanga sustin decizia in proportie de 75%. Opozantii cei mai inversunati sunt adeptii Partidului Popular Elvetian, din randul carora doar 15% se declara pentru acest proiect. (Radu Croitoru).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul