x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Energie cu zat

Energie cu zat

05 Ian 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Dupa atatea sarbatori, cand nu ne-am refuzat nici unul dintre capricii si pofte, a venit si acel moment in care nu ar strica sa ne intoarcem la programul normal. Ziua iar va incepe cu cateva sandvisuri si o ceasca de cafea. Lichidul acesta maroniu, care la inceput era considerat bautura diavolului, face parte din meniul matinal al oricarui roman. Ceasul desteptator trezeste corpul, iar cafeaua pune in priza mintea si sufletul.

Se crede ca aceasta bautura a fost descoperita de un cioban din Etiopia. El a observat cum oile lui deveneau mult mai energice dupa ce mancau din pomusoarele rosii ale unui arbust. Ciobanul le-a gustat si el si a remarcat ca a prins mai multa pofta de viata. Aceasta se intampla in jurul anului 1000 e.n.. Primii care au folosit boabele de cafea in bautura au fost turcii. Ei adaugau in apa fiarta si condimente: trifoi, scortisoara, anason, nucsoara. La inceput, calugarii spuneau ca licoarea din boabe cafenii este interzisa crestinilor, pentru ca este bautura necredinciosilor, ba, mai mult, considerau ca aceasta a fost adusa pe pamant de forte rele. Mai apoi au inceput chiar ei sa o utilizeze in secret, inainte de slujbe. Singurul scop era sa nu adoarma in timpul rugaciunilor lungi.

Cand cafeaua a ajuns in Arabia, reteta se tinea ascunsa. Un secret pastrat de parca ar fi fost o taina militara.

Abia in 1600 cafeaua poposeste pe batranul continent. Ea a fost adusa de mercenarii italieni. Din Italia, nu a mai trebuit foarte mult timp sa se raspandeasca in intreaga Europa. Inceputul secolului al XX-lea aduce inventia cafelei solubile. Creatia apartine americanului de origine japoneza Satori Kato. In prezent au aparut magazine specializate, care vand cafea boabe cu diferite arome: ciocolata, rom, scortisoara, vanilie.

IRISH COFFEE
  • INGREDIENTE: 50 ml Irish Whiskey, 200 ml cafea neagra, doua cubulete de zahar, doua cupe de inghetata de vanilie.

  • PREPARARE:
  • La foc mic, intr-o tigaie de teflon, se pune zaharul la topit. Apoi se adauga cafeaua si whiskey. Se aduce la fierbere. Lichidul rezultat se toarna in pahar. Deasupra se pune inghetata semilichida. Se orneaza cu fulgi de ciocolata sau cafea instant si se bea cu paiul.

    CAFEA CU MIERE
  • INGREDIENTE: doua cani de espresso cald, jumatate de cana cu lapte incalzit, 4 lingurite de miere de albine, un varf de cutit de scortisoara.

  • PREPARARE:
  • Toate ingredientele se amesteca bine la foc mic, pana se dizolva cele 4 lingurite de miere. Amestecul nu trebuie adus pana la fierbere. Secretul acestei cafele este mierea. Ea nu trebuie sa fie zaharisita atunci cand o folositi in aceasta reteta.

    Cabernet Sauvignon - vinul celor puternici
    Click pentru a mari imaginea
    In serile lungi de iarna, cand frigul s-a aciuat in oase si nu se lasa usor alungat de acolo, nimic nu poate fi mai placut decat un pahar de vin complex, masculin si dens. "Copilul" cuplului Cabernet Franc si Sauvignon Blanc este foarte tanar in comparatie cu alte soiuri de vin. Cabernet Sauvignon nu are decat 600 de ani. Francezii numesc acest vin: "vidure" (vigne dure), datorita consistentei gustului. Aceasta calitate ii permite vinului sa se combine reusit cu Merlotul, care inmoaie notele dure ale tanarului soi. Un Cabernet Sauvignon nematurizat are gust ierbos si piperat, in timp ce unul maturizat imprumuta doar foarte putin din aroma butoiului de stejar si are un gust bogat de fructe de padure si vanilie. Consumat la temperatura de 15 -16Ă° C se poate asocia cu preparatele din vanat, mancaruri picante din carne de vita si oaie si cu branzeturi.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul