x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Epilare fara probleme

Epilare fara probleme

21 Mar 2006   •   00:00

O multitudine de tehnici de epilare ne stau la dispozitie pentru indepartarea parului nedorit. Ceara calda, ceara rece, benzi cu ceara, aparate de epilat, creme si lame de ras pentru femei. Unele dintre aceste metode ne rapesc mai mult timp, sunt mai dureroase, in vreme ce altele sunt rapide si mai la indemana. Dar ce ar alege un medic dermatolog dintre toate metodele de epilat pe care le avem la dispozitie? Care este cea mai sanatoasa pentru pielea noastra?

Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, este de parere ca metodele cele mai bune de epilat sunt cele care presupun smulgerea firului de par de la radacina. Ceara, sub toate formele ei, precum si aparatele pentru epilat, sunt cel mai putin nocive pentru piele, chiar si din zonele sensibile, cum sunt axilele, zona inghinala sau mustata. Aparatele de ras si cremele trebuie folosite aproape zilnic pentru ca indeparteaza parul doar de la suprafata pielii, motiv pentru care va creste mult mai repede. Epilarea zilnica agreseaza pielea, dar folosind ceara orice iritatie dispare in mod normal pana a doua zi, iar urmatoarea epilare va fi necesara abia dupa doua, chiar trei saptamani.

INFECTII


Dezavantajul pe care il prezinta metodele de epilare prin smulgerea firului de par este infectia cu stafilococ, o bacterie care provoaca aparitia foliculitelor (basicute cu puroi la radacina firului de par) in zonele epilate. Orificiul prin care iese firul de par ramane deschis dupa epilare, fiind o poarta de intrare in corp a bacteriilor din mediul inconjurator. De aceea, cea mai buna metoda de a preveni infectiile este spalarea zonei epilate cu sapun. "In plus, pentru a evita infectii ale pielii, cel mai bine ar fi ca sa folosim ceara o singura data. O atentie deosebita trebuie sa acordam si alunitelor sau leziunilor. Zonele in care exista astfel de probleme trebuie evitate atunci cand folosim ceara", ne sfatuieste dr. Carmen Madeleine Curea.

O problema deosebita presupun cremele si gelurile de epilat, care dizolva parul de la suprafata pielii. Este o metoda comoda si nedureroasa, dar prezinta un dezavantaj major: alergiile. "Multe persoane sunt alergice la aceste produse. In urma folosirii lor pot aparea dermatite de contact", avertizeaza dr. Carmen Madeleine Curea.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ceară