x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Erori din medicina

Erori din medicina

19 Apr 2006   •   00:00

Pana nu demult, principalul scop al stiintei medicale era descoperirea stiintifica. Insa in prezent, descoperirile se fac mult prea usor. Acum, oricine are ceva fonduri si cateva specimene pastrate intr-un congelator poate sa faca "descoperiri".

  • John P.A. Ioannidis
    profesor in cadrul Departamentului de Igiena si Epidemiologie al Universitatii de Medicina Ioannina din Grecia.
    www.project-syndicate.org

    Pana nu demult, principalul scop al stiintei medicale era descoperirea stiintifica. Insa in prezent, descoperirile se fac mult prea usor. Acum, oricine are ceva fonduri si cateva specimene pastrate intr-un congelator poate sa faca "descoperiri".

    Numeroase echipe de cercetatori utilizeaza in descoperirile lor aparatura de ultima generatie, dar a carei precizie lasa de dorit. Insa chiar si in cazul cercetarilor care beneficiaza de aparatura performanta si de date statistice corecte apar cateva semne de intrebare. Numai o mica parte din descoperiri sunt cu adevarat relevante.

    Asadar, solutia pentru a scapa de aceste cercetari neconcludente este ca studiile sa fie refacute, insa in alte conditii. Echipe diferite de cercetatori ar trebui sa se puna pe treaba si sa realizeze mai multe teste pentru a vedea daca rezultatele sunt aceleasi. In plus, rezultatele acestor studii ar trebui sa nu fie selective, iar cercetatorii ar trebui sa prezinte toate datele, nu doar pe cele care li se par lor relevante. Repetarea cercetarilor va face posibila evidentierea adevaratelor descoperiri stiintifice intr-o mare de erori ale stiintei medicale.

    De fapt, intr-o lucrare pe care am publicat-o in Journal of the American Medical Association in iulie 2005 am demonstrat ca si in cazul unora dintre cele mai prestigioase studii rezultatele sunt indoielnice. Am analizat datele a 45 de cercetari care au beneficiat de cele mai mari laude din partea lumii stiintifice. Am descoperit ca, la cativa ani dupa publicarea studiilor respective, un rezultat din patru al acestor cercetari s-a dovedit a fi gresit.

    SOLUTIA

    Insa, cu toate acestea, nu este cazul sa intram in panica, intrucat exista o solutie: in loc sa luam datele stiintifice drept dogme, ar trebui sa le consideram doar informatii cu o oarecare relevanta carora li se acorda doar un anumit grad de credibilitate. Nu este gresit sa fie publicate cercetari cu o credibilitate de 10% sau chiar de 1%. Insa cel mai important este sa constientizam cu totii ca unele studii nu sunt foarte relevante si peste cativa ani se va demonstra ca nu sunt nici macar reale, pe cand altele prezinta doar un risc redus de a fi demontate in timp. Cel mai indicat ar fi ca oamenii de stiinta sa precizeze ei insisi in ce masura ar trebui sa ne ghidam dupa rezultatele studiilor publicate, aratand in detaliu fiecare pas pe care l-au urmat in cercetarile lor.
  • traducere si adaptare de Andrada Floria

    DATE. In lucrarea publicata in Journal of the American Medical Association se arata ca in domeniul epidemiologiei (studii privind vitaminele, dieta sau hormonii), marea majoritate a celor mai prestigioase studii s-au dovedit a fi irelevante. Iar in cercetarile pe molecule, aproximativ 99% din rezultate sunt neconcludente.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul