x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa, de Revelion

Europa, de Revelion

29 Dec 2007   •   00:00

Ce mănăncă europenii in noaptea dintre ani? De pe masa englezilor nu va lipsi pudding-ul (budinca). In Spania se servesc dulciuri pe bază de migdale şi fructe uscate....

Ce mănăncă europenii in noaptea dintre ani? De pe masa englezilor nu va lipsi pudding-ul (budinca). Italia e impărţită: la Roma se mănăncă anghilă sau clapon umplut, in vreme ce la Bologna nu va lipsi o farfurie cu tortellini, umplute fie cu o tocătură de carne de porc, curcan şi cărnăciori, fie cu un amestec de brănză şi nuci. In Spania se servesc dulciuri pe bază de migdale şi fructe uscate. In Germania, pe masa de Revelion se aduc preparate din crap, dar şi din găscă, mistreţ, căprioară, curcan. La Nürnberg şi Dresda se mănăncă fel de fel de dulciuri din turtă dulce, aromată cu scorţişoară, anason şi migdale. In Suedia, Revelionul nu se disociază de limba marinată şi uscată, pe cănd ţara vecină, Danemarca, se "dedulceşte" la găscă umplută cu prune şi mere, servită cu varză roşie şi cartofi caramelizaţi. (T.C.)

Ghidul gustului

Pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, Editura Runa ne-a pregătit o surpriză: "Ghidul gustului. Iniţiere in arta vinului". Cartea lui Cosmin Florescu Zidurean - fotografii Eugen Demetercă - este un indrumător practic şi uşor de urmărit, care ne consiliază in achiziţionarea vinului perfect. Cu această carte vom putea descoperi poezia lumii vinului. (C.D.)

Ce va fi "cool" in 2008

In SUA a fost alcătuită lista celor unsprezece tendinţe care vor caracteriza gastronomia anului 2008. Pentru aceasta, specialiştii Joseph Baum şi Michael Whiteman au luat in consideraţie meniurile restaurantelor din intreaga lume. Cu alte cuvinte, iată de ce anume trebuie să ţină cont maeştrii culinari şi patronii restaurantelor. In baruri va apărea un nou tip de barman, numit "gastro-barman", care va şti să prepare cocteiluri "sănătoase", folosind ierburi aromate, fructe şi legume. Nu trebuie uitate din această listă nici importanţa pe care o vor avea măncărurile pentru copii sau căt de obişnuite vor fi ingheţatele cu arome considerate astăzi bizare. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world