x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Examinare si pe fata si pe dos

Examinare si pe fata si pe dos

04 Apr 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • IMAGISTICA
  • Imagistica prin rezonanta magnetica este o tehnologie medicala performanta. In comparatie cu tomografia computerizata, aceasta tehnologie permite achizitii de imagini din mai multe planuri si pentru ca functioneaza pe baza de campuri electromagnetice nu iradiaza pacientul.

    Pacientul poate apela la aceasta metoda de examinare atata timp cat nu are contraindicatii: nu prezinta corpi straini metalici (tije, proteze sterilet etc.), nu sunt purtatori de stimulator cardiac. Bijuteriile, ceasul si orice alte obiecte metalice trebuie inlaturate inainte de intrarea la rezonanta magnetica, iar pacientul trebuie sa se dezbrace pentru aceasta metoda de diagnosticare. "Nu este o metoda de investigare foarte comoda pentru pacient pentru ca acesta trebuie sa stea nemiscat. O investigatie a coloanei dureaza 20 de minute, in vreme ce pentru abdomen pacientul trebuie sa stea nemiscat intre 40 si 60 de minute, ceea ce presupune foarte multa cooperare din partea acestuia", este de parere medicul primar Iuliana Dragnea, de la Departamentul de Rezonanta Magnetica a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca.

    Mereu in functiune

    Un magnet care functioneaza continuu este dispus pe o coroana, iar pacientul este asezat pe o masa care intra in aceasta coroana. Bobine cu magneti mai mici se aplica in regiunea care urmeaza sa fie examinata. Undele de radiofrecventa sunt traduse printr-un proces foarte complex intr-o imagine care apare pe monitorul calculatorului. Puterea aparatului de la Spitalul Clinic de Urgenta este de 1 Tesla, dar exista si aparate de 1, 5 Tesla. In prezent se fac cercetari si pe aparate de 3 Tesla, cu campuri magnetice puternice care scurteaza timpul de examinare.

    "Imaginea aduce in plus informatii in anumite cazuri. Este mai bun fata de computerul tomograf pentru creier, mai putin performant pentru ochi, foarte bun pentru articulatii, ligamente si tesuturi moi in general", ne explica medicul Iuliana Dragnea. Semnalul acestui aparat este influentat de continutul apos din tesuturi si este cu atat mai intens si mai eficient cu cat cantitatea de apa este mai mare.

    Aparatul propriu-zis precum si sistemele de racire sunt mult mai scumpe decat computerul tomograf, motiv pentru care si costul investigatiilor este mai mare. Aparatul poate face examinari pe majoritatea segmentelor corpului. Un segment costa in medie 4 milioane de lei, iar pentru o examinare de colon pacientul trebuie sa plateasca 6 milioane de lei. Doar pacientii in ambulatoriu platesc investigatia prin rezonanta magnetica.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul