x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Exercitiu de cumpatare

Exercitiu de cumpatare

19 Mar 2006   •   00:00

Tot anul, romanul s-a gandit la masa plina din zilele de Pasti. S-a gandit cu bucurie la friptura de miel, la drob, la ciorba de miel, la mancarea cu spanac, dar si la aperitive. A jinduit tot anul la cozonacul pufos si imbietor, la oua bune de ciocnit, dar si de mancat cu pofta.

Romanul stie ca, langa preparatele specifice din miel, pe langa drob, mai poate pune si o bucata de carnat, si un tort, si o salata cu multa maioneza. A pregatit din timp si un vinisor bun, niscaiva bere, paharelele pentru tarie de la tuica la coniac, de la o votculita la whisky. Iar cafeaua nu e uitata nici ea de pe lista.

CAMERA DE GARDA


Multi au facut economii cateva luni ca sa poata umple masa de Pasti. Romanul se gandeste cu jind la zilele cu masa bogata, mai ales ca o vreme a postit, a mancat pe spongi, a mancat verdeturi si tot felul de pilafuri fara carne, fara branza, fara oua. Deci cu atat mai tare a visat cand farfuria ii va fi plina in zilele de Pasti. Numai ca nu putini sunt cei care ospatandu-se din belsug isi dau organismul peste cap si excese de mancare, de bautura si de cafea se razbuna adesea, trimitandu-i cu grabire la camerele de garda ale spitalelor. Tocmai pentru ca romanului sa-i priasca perioada de sarbatori e bine sa fie cumpatat, sa nu i se bata turcii la gura infulecand pe nerasuflate bunatatile de Pasti. Nu trebuie sa isi umfle stomacul, incat mai sa omori puricii pe burta asa de umflata de ospete. Pentru ca, daca nu pastreaza cumpana dreapta la mesele de sarbatori, vor aparea neplaceri nu numai in randul celor cu boli la activ, ci si in randul oamenilor care sunt de fapt sanatosi.

Dar iata ce ii sfatuiesc pe meseni mari profesori de medicina. Prof. dr. Mircea Cinteza atrage atentia celor cu suferinte cardiace si de hipertensiune ca nu trebuie sa sara calul in fata platourilor cu mancarurile de Pasti. Suferindul de inima si vase poate manca o bucata nu mare de friptura, poate sa se infrupte si din doua maximum trei sarmale, dar trebuie ca aceste mancaruri sa fie decalate in timp. Mai intai se delecteaza cu cele doua-trei sarmale si face o pauza. Iar friptura, nu exagerat de mare, isi gaseste locul in farfurie dupa o jumatate de ora sau chiar o ora. Cardiacului i se da voie sa manance si o bucata de carnat, dar nu mai mare de lungimea unui deget. Nu sa manance carnati, vorba ceea, masurati cu metrul. Iar in privinta alcoolului, cel mai bine este ca suferindul de inima si hipertensiune sa guste dintr-un pahar cu vin bun. Sa nu se repeada la sticla cu votca sau la tuica. Dupa cum nici excesul de cafea nu e binevenit. Cel care a avut neplaceri cu inima si tensiunea sa bea atata cafea cat simte ca e acceptata de inima. Cand primeste semnal ca inima bate mai repede e momentul sa nu mai soarba din ceasca plina cu cafea.

NU STATI TINTUIT LA MASA!


Dupa cum e bine ca omul sa nu stea tintuit la masa, sa se mai ridice, sa se plimbe, si nu ore lungi sa stea sudat de scaun. Medicina a alcatuit si un clasament al celor mai brutale dureri. Ei bine, cea mai chinuitoare durere se pare ca este cea pricinuita de pancreatita acuta. Suferinta pancreasului adesea apare tocmai in urma unor mese prea bogate, unor ospete fara masura. Mancand fara cumpatare si adesea mancaruri grele, mesenii risca sa ajunga la camerele de garda cu teribile dureri in abdomen, incat nici nu suporta ca medicii sa le palpeze burta. Mesele prea bogate si stropite cu alcool din belsug ii aduc pe cei care s-au infruptat fara masura din bucatele de sarbatori in sectiile de terapie intensiva, unde medicii lupta din greu sa-i scoata din episoadele de pancreatita acuta. Este stiut ca, de exemplu, maioneza este greu digerata de organism. Prea mult cozonac si coca lui cad uneori ca un pietroi in sistemul digestiv. Nici drobul nu este o mancare usoara, iar cremele de la tort biciuiesc si ele sistemul digestiv.

GUSTATI SI NU VA OSPATATI!


Prof. Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, atrage atentia ca, in fata meniurilor bogate de sarbatori, mesenii trebuie sa fie rezonabili. Sa nu-si umple farfuria, mai bine sa guste din toate bunatatile, si nu sa se intreaca cu ceilalti in paguboase concursuri care mananca mai mult si care rezista mai bine la bautura. Nici ciorbele si supele concentrate de carne nu fac bine. Nici ouale mancate fara sa le mai stii numarul nu fac bine sistemului digestiv. Bolnavii de gastrita si de ulcer sa nu se abata prea mult de la regimul alimentar cu care s-au obisnuit in restul anului. Nu trebuie sa sara calul nici cu bautura si nici cu fumatul. Risca sa-si sporeasca aciditatea din stomac.

PORTII MICI. Profesorul doctor Alexandru Oproiu atrage atentia ca trebuie sa esalonezi mancarea pentru lungile ore de stat la masa in zilele de sarbatoare. Sa mananci in portii mici si dese. Cei care infuleca mancarea cu toptanul ajung sa-si dea peste cap tot sistemul digestiv. Intre felurile de mancare este indicat ca omul sa mai iasa pe balcon, eventual sa traga un dans, sa faca o mica plimbare in jurul locuintei, sa evite somnul imediat dupa masa. Apare refluxul gastroesofagian, intoarcerea pe contrasens a alimentelor din stomac care dau arsuri, tuse si iritarea esofagului si laringelui.

FICAT. In privinta bolnavilor de ficat, aici nu se pot face abateri de la interdictiile stabilite de medic. Bolnavii de hepatita cronica, de ciroza, chiar si cei cu ficat gras trebuie sa se abtina de la bautura. Nici macar un pahar cu alcool nu le este permis, fiindca pot narui tot echilibrul instaurat in ficat prin ani lungi de tratamente si diete.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul masa