x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Extinderea UE - Cei noi, buni la toate

Extinderea UE - Cei noi, buni la toate

de Camelia Muntean    |    07 Feb 2006   •   00:00

Marea temere a cetatenilor din statele membre ale UE, dupa ce Uniunea a trecut de la 15 la 25 de tari componente, in legatura cu un ritm accelerat al fortei de munca s-a dovedit a fi nefondata, relateaza Reuters.

Potrivit Comisiei Europene, care a realizat un raport pe aceasta tema, document ce va fi dat publicitatii la 8 februarie, muncitorii din cadrul celor zece state nu numai ca nu au luat locurile de munca ale colegilor lor occidentali, ci, dimpotriva, au avut o contributie importanta in economiile vechilor membri, prin ocuparea unor locuri de munca pe care cetatenii statelor respective nu le doreau. "Forta de munca din cele zece state a contribuit la sustinerea dezvoltarii economice si a finantelor publice. Angajatii proveniti din aceste tari au avut un rol complementar", se arata in raportul mentionat.

RESTRICTII. Conform unor prevederi anterioare, vechii membri au dreptul de a restrictiona timp de sapte ani accesul fortei de munca din cele zece tari. Perioada este impartita in trei intervale, primul dintre acestea urmand sa expire in luna aprilie. Numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia au liberalizat complet piata muncii pentru angajatii est-europeni. Perioada de tranzitie a fost impusa ca urmare a temerilor privind afluxul de forta de munca ieftina, in contextul in care zona euro se confrunta cu un nivel ridicat al somajului. Atat Germania, cea mai mare economie a UE, cat si Austria, care detine presedintia gruparii pana in luna iunie, au anuntat ca vor mentine restrictiile.

De asemenea, raportul mentioneaza ca cetatenii din statele estice nu migreaza pentru a trai din ajutoare sociale, ci muncesc, impulsionand astfel veniturile la bugetele de stat ale tarilor respective. "Comisia mai subliniaza ca, in pofida temerilor exprimate in momentul extinderii UE, libera circulatie a fortei de munca nu a generat probleme in pietele nationale de profil", se mai arata in raport.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul munca