x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Familia verde

0
30 Noi 2005 - 00:00
CAIET DE RETETE
Conopida, varza de Bruxelles, gulia, broccoli si varza, desi par niste legume diferite, fac parte dintr-o famile foarte veche. Varza fara capatana (Kale) este stramosul verzei pe care o cunoastem astazi.
Pentru prima data, ea a fost cultivata acum sapte mii de ani, in zona mediteraneana a Europei. In secolul I e.n., a fost cultivata varza cu capatana. In aceeasi perioada, in Germania, a aparut si gulia. In secolul al XV-lea "s-a nascut" conopida, iar in secolul al XVIII-lea a parut si cel mai tanar membru al acestei familii numeroase - varza de Bruxelles. Din aceeasi familie mai fac parte si varza chinezeasca, varza rosie si napul. Toate aceste legume sunt cunoscute in intreaga lume si din ele se gatesc nenumarate preparate savuroase.

SECRETE. Este cunoscut faptul ca in timpul tratarii termice, varza are un miros specific. Acesta poate fi atenuat daca sunt respectate cateva reguli. Varza are un miros neplacut la pregatire in urmatoarele cazuri: cand nu este proaspata, cand este tratata termic timp indelungat, cand este batrana si cand este prea fiarta. Astfel, daca dorim sa pregatim varza este de dorit sa o preparam cat este proaspata si sa nu o rasfierbem. Ca sa se atenueze mirosul, puteti adauga in mancare cateva picaturi de otet. Drept condimente sunt recomandate seminte de mustar, seminte de telina, nucsoara, cimbru, tarhon, usturoi, piper negru, chimen, marar. Iar daca nu tineti post, puteti pune in mancarea de varza si carne de vita, sunca sau carnati, dupa preferinta.

Unul dintre preparatele specific romanesti este varza murata care se pune la butoaie in perioada dintre Sf. Dumitru si Sf. Andrei.

SALATA SPECIALA


  • INGREDIENTE: 100 de g de inimi de palmier, 150 g varza, 100 g morcov, 150 g maioneza, un ardei, 50 g seminte de dovleac, sare, piper, 100 g stiuleti de porumb conservati.
  • PREPARARE: Varza si ardeiul se taie fideluta. Stiuletii de porumb si inimile de palmier se taie rondele, semintele de dovleac se curata. Toate ingredientele pregatite se pun intr-un bol de salata, se amesteca bine cu sare, piper si maioneza. Salata se da la frigider pentru un sfert de ora sa se imbibe, apoi se serveste.

    VARZA "BAVAREZA"


  • INGREDIENTE: 500 g varza dulce, 30 g margarina vegetala, un mar de marime potrivita, o ceapa, o lingurita cu otet, o lingurita cu zahar, doua cesti cu apa, sare, piper macinat.
  • PREPARARE: Varza se curata de foile externe, i se scoate cotorul si se taie fideluta. Se incinge margarina intr-un vas, se presara zaharul, se amesteca pana ce devine maroniu, se adauga marul, fara coaja si seminte, si ceapa, curatata bine, ambele taiate marunt, si se calesc in grasime timp de 5 minute. Se adauga varza taiata marunt, putina apa si se calesc, in continuare, inabusit, corectand gustul cu putin otet. Se serveste ca atare ori cu cartofi natur.

    SARMALE CU VARZA DULCE, OREZ SI STAFIDE


  • INGREDIENTE: una-doua capatani de varza dulce, 200 g orez, 50 g stafide, bulion, sos de rosii, 200 ml ulei, 100 g ceapa, doua legaturi de marar, sare, piper, un mar, smantana (optional).
  • PREPARARE: Se curata varza, se opareste, se detaseaza foile indepartandu-se nervurile principale. Intre timp, orezul se pregateste astfel: se taie ceapa marunt si se prajeste in jumatate din cantitatea de ulei. Cand se ingalbeneste se adauga orezul ales, spalat si scurs de apa. Se lasa sa se prajeasca putin, se stinge cu jumatate din cantitatea de bulion de rosii si cu apa clocotita, in cantitate de doua ori mai mare decat orezul, se amesteca, se adauga piper, sare si se lasa la fiert sau se introduce in cuptor, unde se inabusa 20-25 minute. Separat, se caleste in ulei restul de ceapa, se adauga restul de varza ramasa de la alesul foilor, taiata cat mai subtire, se lasa sa dea doua-trei clocote, dupa care se asaza in cratita in care urmeaza sa se aseze sarmalele. Dupa ce este gata orezul, se scoate din cuptor, se adauga stafidele alese si oparite, marul taiat marunt, piper, sare dupa gust. Se amesteca si se fac sarmalele, infasurand cate putina compozitie din orez in foile de varza alese dinainte. Sarmalele se asaza in cratita cu varza tocata pe fund. Se pun la fiert. Cand incep sa fiarba, se introduce cratita in cuptor, unde se lasa sa fiarba la foc slab, pana ce este gata. Intre timp, daca zeama scade, se mai poate adauga apa fierbinte. Se servesc cu smantana.

    SALATA DE VARZA DE BRUXELLES


  • INGREDIENTE: 250 g varza de Bruxelles, un mar, o lamaie, o banana, 6-7 linguri mari cu iaurt gras, doua frunze de salvie, sare, piper.
  • PREPARARE: Varza de Bruxelles se curata si se spala. Se pun 300 ml de apa la fiert. Se adauga un praf de sare cand apa clocoteste, se pune varza si se fierbe 15 minute, cu vasul acoperit. Marul se spala si se curata; se taie cuburi, se pune intr-o salatiera si se stropeste cu sucul de la jumatate de lamaie. Se alege o banana bine coapta si se curata de coaja. Miezul bananei se zdrobeste cu furculita intr-un bol. Peste el se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie, iaurtul gras, sarea si piperul. Se amesteca totul pentru a obtine un sos. Varza de Bruxelles se scurge, se raceste si se adauga in salatiera. Peste varza si mar se adauga sosul de iaurt cu banana. Se spala si se toaca frunzele de salvie si se pun in salata. Se amesteca totul cu grija, pentru a nu zdrobi varza. Se acopera salatiera si se lasa 10-15 minute, dupa care se poate servi.

    SALATA DE VARZA ROSIE


  • INGREDIENTE: 250 g varza rosie, o ceapa, un mar copt la cuptor, o lingurita cu zeama de lamaie, otet, sare.
  • PREPARARE: Varza se spala, se curata de cotor si se taie fideluta. Se amesteca apoi cu ceapa taiata marunt, bucatelele de mar, zeama de lamaie, otetul si sarea. Se lasa 5 minute sa se imbibe bine.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   piper,   ceapa,   varza,   curata,   amesteca

    Serviciul de email marketing furnizat de