x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fantezie in gradina - Idei numai bune de aplicat

Fantezie in gradina - Idei numai bune de aplicat

30 Noi 2006   •   00:00

Daca sunteti fericitul posesor al unei gradini cu suprafata generoasa, dar aveti nevoie de cateva idei care sa va inspire in amenajarea ei, acest articol va vine in ajutor.

Daca sunteti fericitul posesor al unei gradini cu suprafata generoasa, dar aveti nevoie de cateva idei care sa va inspire in amenajarea ei, acest articol va vine in ajutor.

Poarta... inflorita. Poarta casei dumneavoastra este un fel de carte de vizita. Ea nu trebuie numai sa fie atent aleasa, construita si ingrijita, ci si elegant decorata. Puteti sa folositi plante precum Lonicera, Tecoma sau trandafiri cataratori. Sunt plante accesibile si usor de ingrijit. E bine totusi sa va atrag atentia asupra faptului ca, in timp, Tecoma poate deveni invaziva. Asta inseamna ca radacinile sale se vor intinde atat de mult pe sub alei sau alte plante de gradina, incat va ajunge sa impanzeasca totul. De aceea, e bine s-o tineti sub control inca de la stadiul de planta tanara. Puteti s-o conduceti pe spaliere sau pe ziduri nu tocmai aratoase. Lonicera are multe varietati interesante si imprastie un parfum deosebit. Asupra trandafirilor n-am sa mai insist, vreau doar sa va reamintesc: sa-i cumparati din surse sigure si daca sunt altoiti sa indepartati toti lastarii care apar pe portaltoi.

Curs de apa. Daca v-ati amenajat un curs de apa in gradina trebuie sa-l decorati atent. Ganditi-va care este de fapt ideea care v-a condus la amenajarea cursului de apa. Ati vrut sa incercati o gradina japoneza? Sa imitati stilul mediteranean? Sau, pur si simplu, va place susurul apei? Daca ar fi sa analizam decorul cursului de apa din imaginea alaturata, prima impresie este ca autorul a vrut sa conceapa un colt de gradina cu influenta japoneza. Si, in cazul acesta, ce cauta statuia gratioasa cu aspect de Venus ce rasare din valuri invaluita in scoici? Desi foarte frumoasa in felul ei, statuia este elementul discordant. Cel care strica minunatie de organizare tipic japoneza: pietre, crizanteme si ierburi decorative.

Insula artificiala. Aveti un iaz in gradina cu o dimensiune apreciabila? Ce bine! Inseamna ca puteti sa amenajati o insula florala. O posibila varianta de insula ar fi urmatoarea: cufundati un bazin de mici dimensiuni in apa nu foarte adanca, umpleti bazinul cu pamant si plantati irisi. Ei iubesc vecinatatea apei si exista atatea varietati in culori uimitoare incat e imposibil sa nu existe si acea varietate uimitoare la care v-ati gandit dumneavoastra. Atunci cand va cumparati irisii tineti cont de talia lor. Veti avea nevoie de aceasta informatie la momentul plantarii lor. In mijlocul insulei asezati irisii de talie mai mare, iar de jur-imprejur pe cei de talie mai mica. In acest fel veti avea o priveliste minunata din orice unghi ati privi insula.

Scarile - elemente valoroase. De obicei, scarile se intalnesc in gradinile in panta. Si va poate spune orice designer de gradini ca nu e deloc usor sa faci o astfel de amenajare. Insa daca veti exploata la adevarata lor valoare aceste scari, veti obtine niste efecte decorative interesante. O scara sau doar cateva trepte pot sa va ajute sa creati in gradina o zona salbatica. Daca intre poarta si intrarea in casa e ceva de mers, puteti sa amplasati de o parte si de alta a treptelor plante din flora spontana a zonei in care locuiti. Uneori, nici nu e nevoie de cine stie ce efort pentru ca acest lucru sa se intample. Practic, natura va bate la poarta. Daca aveti o casa tip vila cu trepte si balustrada la intrare, va fi foarte usor sa ii dati un aer mediteranean.
ATENTIE !
Aveti un pervaz exterior ingust? Nu va faceti griji. Puteti sa fixati un suport metalic de marginile sale si sa asezati o jardiniera. In jardiniera puteti planta diverse flori in functie de sezon, de preferat cu crestere pendenta sau, de ce nu, o mica gradina cu mirodenii. Acest lucru ar fi ideal mai ales daca respectiva fereastra este de la bucatarie. Mirodenii proaspete in mancarea dumneavoastra preferata. Interesant si gustos!
Sfatul designerului de gradini este sa va ganditi bine ce vrea sa spuna gradina dumneavoastra. Nu este indicat sa amestecati tot felul de elemente decorative cu semnificatii diferite doar pentru ca nu vreti sa aveti in gradina un spatiu gol. Nu trebuie sa va temeti de spatii. Ele fac gradina sa respire si contribuie la accentuarea impresiei de lejeritate si de natural. Daca va doriti pietre in gradina, cele mai bune sunt pietrele de rau, pe care fie le culegeti singuri, fie solicitati unei firme de materiale de constructii sa vi le aduca. Desigur, va trebui sa le comandati si sa platiti pentru ele.
Gardulet Alb
O casa cu gradina si gardulet alb pare sa fie visul oricarei doamne atente la spatiul in care locuieste. Dar nu numai. Am descoperit de curand si nu mica mi-a fost mirarea ca, de fapt, si domnii isi doresc acelasi lucru: traditie impletita cu modernism de bun-gust. Pana la urma, gradina, ca si casa, este un spatiu care va defineste ca personalitate, gusturi si scara de valori. Asadar, vorbiti cu indrazneala si atentie despre dumneavoastra.
Lumina si culoare
Pentru un adevarat spirit mediteranean puteti sa va infrumusetati treptele de la intrarea in casa cu Nerium. Cu crengi care se arcuiesc elegant, frunze alungite si flori parfumate de diferite forme si culori, ei va vor ajuta in mod sigur sa reusiti in ceea ce v-ati propus. Se ingrijesc usor, unii rezista afara peste iarna si se pot cumpara din magazinele de specialitate pe perioada de primavara-vara la preturi destul de mari, pentru ca plantele au talii de 1,5 - 2m.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina puteţi