x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Feerie de arte meşteşugăreşti

Feerie de arte meşteşugăreşti

de Luminita Ciobanu    |    03 Oct 2010   •   00:00
Feerie de arte meşteşugăreşti
Sursa foto: /Iulia Gorneanu

Un dialog peste timp al unor obiecte care au un numitor comun. O ie tradiţională, confecţionată într-o gospodărie ţărănească în urmă cu o sută şi ceva de ani.



O ie cu elemente tradiţionale îmbinate cu tehnici mai noi prin măiestria Victoriei Zidaru. Un scaun pe care te poţi aşeza, la mica masă cu doar trei picioare din colecţia Muzeului Ţăranului Român. Un scaun pe care nu te poţi aşeza însă privindu-l, îţi poţi odihni gândurile, realizat de Marian Zidaru. O jumătate de nor, construit din pânză albă sau, în funcţie de viziunea fiecăruia, poate... o corabie, în care eşti îmbiat la o călătorie în timp, unind peste ani vechiul cu noul, conceput de artista Ulrike Kessl. Broderii realizate cu migală pe fotografii de Julia van Koolwijk. O îmbinare între lumea arhaică şi cea contemporană.

O astfel de expoziţie a putut fi descope­rită într-un loc special, în cadrul manifestărilor reunite pentru o mare sărbătoare: „Zilele Muzeului Ţăranului Român". Din loc în loc, între exponatele muzeului a fost inserat câte un obiect care nu poartă patina timpului, însă nu iese din vechile „tipare". O conversaţie textilă. O feerie a artelor meşteşugăreşti. Utilizând într-un mod conceptual tehnici şi materiale tradiţionale pentru realizarea textilelor, cinci artişti români şi germani - Victoria şi Marian Zidaru, Senta Connert, Ulrike Kessl, Julia van Koolwijk - au creat o operă de artă contemporană. Un ansamblu de idei, de diferenţe şi similitudini ale textilelor şi ale artelor meşteşugăreşti şi evoluţia lor în timp. O punte peste secole. O rugă către cer. Arhangheli din lemn şi materiale textile ce poartă stăruinţele muritorilor către divinitate, opere de artă ale artiştilor Victoria şi Ma­rian Zidaru.

O expoziţie de artă contemporană în lumea arhaică a Muzeului Ţăranului Român. „A mon seul desir." O îmbinare perfectă a celor două lumi: cea de ieri şi cea de azi, cu diferenţe şi asemănări însă cu elemente comune, splendide, ce creează o posadă peste ani, o trecătoare, şi demonstrează că frumosul ţine de gust, de sensibilitate, de trăire.

×
Subiecte în articol: expozitie