x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Final de thriller

Final de thriller

de Sorin Anghel    |    30 Iul 2007   •   00:00
Final de thriller
Sursa foto: Marin Raica/

Ediţia din acest an a Le Tour a avut un final nebun, tricoul galben disputăndu-se pănă in ultima etapă. Spaniolul Alberto Contador a ieşit invingător, avănd un avans de doar 23 de secunde in faţă australianul Cadel Evans, ocupantul locului doi.

Turul Franţei - Contador, noul lider al ciclismului mondial

Ediţia din acest an a Le Tour a avut un final nebun, tricoul galben disputăndu-se pănă in ultima etapă. Spaniolul Alberto Contador a ieşit invingător, avănd un avans de doar 23 de secunde in faţă australianul Cadel Evans, ocupantul locului doi.

23 de secunde, acesta a fost avansul lui Alberto Contador in faţa lui Cadel Evans inaintea ultimei etape din Le Tour. Ultimii 146 de kilometri, distanţa dintre Marcousis şi sosirea de pe Champs-Elysees au lămurit lucrurile. Rutierii au avut parte de două căţărări, Cote de Saint-Remy-les-Chevreuse (128 metri altitudine) şi Cote de Chateaufort (186 metri altitudine), şi două sprinturi. Unul la Chatenay-Malabry, iar celălalt chiar pe Champs-Elysees, acolo unde au avut loc opt ture inainte de trecerea liniei de sosire. Pentru că se grăbeau să ajungă la Paris rutierii au sărit peste Power Bar. S-au indopat serios inainte de plecare şi pe prima parte a traseului. Ultima etapă a mai străns la start doar 141 de rutieri. Contador, in galben, Boonen, in verde, Soler, in tricoul cu buline roşii, şi Txurruka, in alb, au fost in fruntea plutonului atunci cănd directorul Le Tour, Christian Prudhomme, a fluturat steagul alb.

EVOLUŢIE. Dacă primii 50 de kilometri au fost de-a dreptul plictisitori, rutierii pedalănd grupat, finalul a fost o adevărată nebunie. Ca intr-un thriller. In momentul in care rutierii au intrat pe Champs-Elysees, mulţimea parcă a innebunit. Ploaia de la prănz parcă nici nu a fost. Contador sau Evans?, era intrebarea la care spectatorii aşteptau cu infrigurare un răspuns. Pănă la urmă a triumfat Contador, deşi cursa de ieri a fost căştigată de italianul Danielle Bennati, urmat de Hushovd şi Zabel. "Sunt foarte fericit că am reuşit să căştig Le Tour. Le mulţumesc celor de la Discovery pentru sprijin. Imi pare bine că am reuşit să continuu tradiţia impusă la această echipă de Amstrong", a spus Contador, care a primit un ajutor consistent de la coechipierii săi Leipheimer, ocupantul locului 3, şi Popovych, clasat pe 8 in ierarhia finală.

Schimbare

Pentru a alunga orice suspiciune privind Le Tour, Christian Prudhomme a anunţat aseară că de la anul sistemul de control antidoping va fi modificat. Controalele vor fi efectuate doar de federaţiile din care provin rutierii. "Aşa nu va mai exista nici un dubiu. Incercăm prin această metodă să protejăm imaginea Le Tour", a spus directorul Le Tour.

Vip

Lance Amstrong a fost prezent la ultimele două etape ale ediţiei din acest an a Le Tour. Americanul a venit in Franţa pentru a-i incuraja pe rutierii de la Discovery Chanel, echipa cu care el a căştigat de 7 ori consecutiv Turul Ciclist al Franţei. Fostul ciclist a urmărit ultimii 40 de kilometrii ai cursei din apropierea liniei de start, impreună cu oamenii din echipa tehnică a Marii Bucle.

Confirmare

Cazacul Alexandre Vinokourov a fost depistat pozitiv şi la contraexpertiza testului antidoping. Rutierul de la Astana a primit decizia excluderii din Le Tour după ce a căştigat etapa a 15-a. El a fost depistat pozitiv după etapa a 13-a şi riscă să fie exclus pe viaţă de către Uniunea Ciclistică Internaţională.

Sorin Anghel (Paris)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul contador tour