x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Flori multicolore in gradina de primavara

Flori multicolore in gradina de primavara

25 Ian 2007   •   00:00
Mereu verde

Insule cu bulboase pe suprafete mari. In acest an, primavara a venit cu cateva luni mai devreme, dar nu e sigur ca va ramane. Va fi probabil gonita curand de zapada si inghet. Insa, din cauza acestor zile calduroase, surprinzator plasate la inceput de ianuarie, multe plante bulboase de primavara au intrat in vegetatie. Si pentru ca sunt de parere ca un gradinar trebuie sa se pregateasca din timp, iata ca ma grabesc sa va povestesc despre cateva plante dragi noua tuturor: lalele, zambile, muscari si fritillaria.

Dupa cum stiti, plantatiile cu bulboase se infiinteaza toamna. Dar daca n-ati facut-o, nu va suparati prea tare. Documentati-va, alegeti varietatile potrivite si in toamna ce vine apucati-va de treaba. Desi nu prea cred eu ca exista gradina, indiferent de marimea ei, care sa nu aiba macar cateva plante bulboase cu inflorire primavara...

Lalele. Daca aveti o gradina sau o zona a gradinii cu sol usor nisipos, pH 6-7 si expunere insorita dimineata, acolo e cel mai bine sa plantati lalele. Se adapteaza ele si la alte tipuri de sol, dar riscul aparitiei unor boli este destul de mare.

Nisipul prezent in sol ofera un drenaj optim si protejeaza bulbii de umiditatea excesiva care provoaca multe necazuri. Chiar daca plantele iubesc soarele, care le ajuta sa aiba flori in culori intense, e bine sa stiti ca daca temperatura urca mai mult de 20 grade, soarele direct devine o pacoste. Lalelele sunt tolerante in privinta temperaturilor scazute, dar pe cele foarte ridicate nu le suporta. Asadar, soarele puternic provoaca vestejirea prematura a frunzelor si induce bulbilor un repaus partial inainte ca ei sa fi apucat sa acumuleze suficiente minerale pentru sezonul urmator. Acesta este un motiv pentru care e bine sa studiati felul cum are loc expunerea la soare (in functie de punctele cardinale si de pozitionarea gradinii dumneavoastra).

Dupa ce florile s-au trecut si frunzele s-au vestejit de tot, scoateti bulbii, sortati-i pe varietati si pastrati-i in ladite pana in august. Cand apar mugurii floriferi, e bine sa scadeti temperatura spatiului care ii gazduieste pana la 9ÞC. In octombrie, inainte de primele geruri, puteti sa-i replantati conform schemei cromatice dorite. Dupa mai multi ani de vegetatie e bine sa faceti o rotatie a culturilor, pentru a le proteja de eventuale boli.

Zambile. Parfumata zambila este incantatoare atat in gradina, cat si in spatii interioare. In ultimii ani au inceput sa se vanda primavara devreme zambile plantate in ghivece individuale, la preturi nu prea mari. Puteti sa va consolati cu gandul ca aveti zambile in gradina sau sa cumparati buchete cu flori taiate. De asemenea, puteti sa va amenajati ghivece sau jardiniere cu bulbi pe care sa le asezati la lumina si la temperaturi de 8-10 grade celsius.

Prin februarie va asigur ca vor deveni puncte de atractie: culori deosebite, parfum atragator si talie nu prea mare. Totusi, e bine sa retineti ca daca lumina nu este de buna calitate, tulpinile cresc alungite, iar numarul de flori pe tija este mai mic. In gradina nu veti avea aceste probleme cu zambilele, dar in anii ploiosi exista riscul sa putrezeasca unii bulbi. Supravegheati gradina cu atentie, ca sa puteti interveni in timp util cu substante fitosanitare sau ca sa stiti exact ce plante trebuie inlocuite in sezonul urmator.
Ă©Natasha & Sergey Morozov

Pentru a obtine un efect decorativ mai insemnat, plantati bulboasele sub forma de insule cu margini neregulate si alternati varietatile utilizate conform unei scheme cromatice contrastante sau armonice. Atunci cand aveti flori bicolore, devine mai dificil de ales schema potrivita, dar veti reusi daca observati atent ce alte plante se afla in preajma

Fritillaria. In sortimentul horticol sunt aproximativ 100 de varietati de fritillaria sau, cum i se spune popular, coroana imperiala. Majoritatea infloreste primavara si prezinta interes datorita coloritului ciocolatiu, galben, portocaliu, verzui dungat sau patat si formei pe care o au florile - cupa sau clopotel cu o textura catifelata. Varietatea imperialis este destul de dificil de cultivat din cauza faptului ca mijlocul bulbului este gol si, daca apa ajunge acolo in sezonul ploios, poate duce la putrezirea acestuia si deci moartea plantei. In conditii prielnice, tulpina florala ajunge pana la 1,5 m, iar inflorescenta este vizibila de la mare distanta. Plantarea pe o parte a bulbului sau amplasarea de nisip din belsug in jurul sau poate contribui la protectia plantei.
SFAT
La plantare trebuie sa tineti cont si de perioada de maxima inflorire, de talia tijei florale, de conditiile speciale de care au nevoie unele varietati si daca pot convietui in acelasi spatiu. Nu ingramaditi bulbii, pentru ca exista riscul sa nu infloreasca. Dupa sase-sapte ani in care ati plantat bulbii in acelasi loc, este indicata rotirea culturilor. Daca va plac noutatile, gasiti in magazine si bulbi de lalele negre, portocaliu-maronii, roz delicat cu petale dantelate
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina primavara