x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Foloseşte eficient fiecare zonă din bucătăria ta

Foloseşte eficient fiecare zonă din bucătăria ta

de Magda Câmpeanu    |    11 Iul 2009   •   00:00
Foloseşte eficient fiecare zonă din bucătăria ta

Orice bucătărie este concepută să ofere condiţii de maxim confort datorită soluţiilor inovative. Spaţiul în care familia se reuneşte pentru a lua masa ocupă un loc important într-o casă, de aceea trebuie luat în calcul fiecare detaliu din amenajarea acestei încăperi.



"S-a demonstrat că timpul petrecut în bucătărie are ponderea cea mai mare din totalul perioadei de timp în care un om stă acasă. Implicit şi mobila de bucătărie este elementul cel mai solicitat dintr-o locuinţă", afirmă specialiştii Kika. În funcţie de spaţiul avut la dispoziţie este indicat să avem în vedere că o bucătărie bine gândită şi proiectată oferă plăcerea de a folosi mobilierul, aparatura, obiectele sanitare, precum şi celelalte accesorii necesare gătitului.

"Proiectarea unei bucătării moderne se realizează ţinându-se seama de aşa-numitul triunghi al activităţii: zona caldă (cuptorul, plita) zona rece (frigiderul) şi zona umedă (chiuveta, bateria, maşina de spălat vase). Distanţele între aceste puncte trebuie să fie cât mai mici pentru ca parcurgerea lor să nu constituie un disconfort", consideră specialiştii Kika.

ADAPTATE SPAŢIULUI
O încăpere de dimensiuni mari permite utilizatorului o gamă cât mai variată de opţiuni. "Corpurile pe colţ şi cele superioare sunt special concepute pentru a «umple» spaţiul şi a crea senzaţia de confortabil şi util. Bucătăriile de acest gen sunt stilizate pe alb sau negru, cu finisaje de calitate superioară, special concepute pentru spaţii largi", susţin reprezentanţii Elvila. Pentru un spaţiu aerisit puteţi alege o bucătărie de tip insulă cu o masă multifuncţională, de mijloc, care îţi va permite să te desfăşori în voie când pregăteşti mâncarea. Masa din mijlocul bucătăriei poate să fie simplă sau electrificată, cu aragazul şi chiuveta încorporate, cu multe rafturi şi sertare pentru veselă, ustensile de tip casnic. Unele au suport pentru sticle şi pahare şi pot deveni un bar atractiv pentru musafiri. "Un alt aspect important de care trebuie să se ţină seama la proiectarea mobilei ţine de delimitarea culoarelor de trecere din încăpere, spaţiile rezervate în faţa aparaturii electrocasnice: cuptor, maşină de spălat vase sau rufe", consideră specialiştii Kika. Spaţiul de acces dintre mobila centrală şi aparatură sau dintre dulapurile de pe pereţi trebuie să fie de cel puţin 1m. Distanţa trebuie mărită dacă există şi maşină de spălat vase sau frigider, pentru că trebuie luat în consideraţie şi deschiderea uşilor acestora.

Aria de mişcare între chiuvetă, frigider şi aragaz sau plita electrică este numită tehnic triunghi, de aceea nu trebuie obturat accesul la vreuna dintre ele atunci când se instalează mobilierul insulă.

Într-o bucătărie mică, spaţiul trebuie folosit cât mai inteligent, iar forma bucătăriei să urmărească practicabilitatea ei. Este bine ca într-o încăpere restrânsă să folosim culorile deschise, calde şi un design cât mai simplu. Este recomandată mobilarea pe verticală pentru a folosi toată suprafaţa peretelui şi a include cât mai multe spaţii de depozitare. Electrocasnicele încorporate în mobilier ajută la economisirea spaţiului şi oferă o imagine curată a bucătăriei. Dacă vom instala mai multe spoturi luminoase deasupra aragazului, blaturilor de masă, chiuvetei, zonelor de lucru şi a mesei, vom crea iluzia că este mai mare.

ELEMENTE INTEGRATE
Într-o bucătărie modernă, ustensilele sunt ascunse în dispozitive speciale, mobilierul conferind o multitudine de posibilităţi în acest sens. Se acordă o atenţie deosebită accesorizărilor: amortizoare pentru sertare şi balamale, sertare metalice pentru coloane, aparate electrocasnice încorporate în blat. Sertarele ajută mult la eficientizarea spaţiului, oferind soluţii practice de confort şi fiind dotate cu accesorii interioare care asigură o bună organizare a tuturor obiectelor folosite la gătit.

Foarte căutate sunt accesoriile utilizate în corpurile de colţ, în cele de tip carusel sau în corpurile de depozitare. Spectaculoase ca design sunt mânerele de dimensiuni mari, de formă pătrată sau tubulară, dispuse pe toată lungimea uşii.

Electrocasnicele şi utilităţile au un rol de bază pentru o bună desfăşurare a activităţii în bucătărie. "Alegerea aparaturii este, de asemenea, importantă: hota să fie eficientă din punct de vedere al puterii de absorbţie, prin funcţiile sale cuptorul să uşureze cât mai mult la prepararea alimentelor, maşina de spălat vase preia din timpul afectat spălării manuale a vaselor. La achiziţionarea chiuvetei trebuie să se ţină cont de adâncimea cuvei", afirmă repre­zentanţii Kika.

TIPURI DE BUCĂTĂRII
Designerii creează modele de bucătării cât mai performante urmărind să satisfacă toate cerinţele. Este indicat ca, în funcţie de spaţiul avut la dispoziţie, zonele active pentru gătit să fie concentrate pentru a avea totul la îndemână. Astfel, bucătăriile de tip "U" sau "paralele" ţin totul aproape şi te ajută să fii eficient în pregătirea mesei. Bucătăriile de tip "L" sau cele liniare implică mai mulţi paşi dintr-o parte în cealaltă pentru a putea accesa zonele cele mai frecvente: plită, chiuvetă, frigider.

PONTURI PENTRU BUCĂTĂRIILE MICI
1. Montează corpurile de bază pe picioare înalte, de 15-18 cm şi, dacă nu folo­seşti plintă, ochiul va percepe aproape întreaga suprafaţă a pardoselii, impresia fiind aceea de mai mult spaţiu.
2. Montează poliţe pe pereţi în locul corpurilor suspendate. Lipsa elementelor verticale pline va da senzaţia de lărgime.
3. Alege uşi de sticlă pentru corpurile suspendate. Sunt mult mai aerisite şi privirea le va percepe ca fiind mai puţin adânci decât cele cu uşi pline.
4. Combină culorile alese pentru diferitele finisaje (pardoseală, pereţi) cu nuanţa mo­bi­lierului. Albul în combinaţie cu olive sau ocru te poate ajută să creezi impresia de mai mult spaţiu.
5. Alege o masă cu blat de sticlă sau cu un singur picior. Aceste opţiuni îţi vor permite să vezi mai mult din suprafaţa pardoselii.

Sfaturi oferite de Laurenţia Onea, Design manager IKEA România

×
Subiecte în articol: bucătărie