x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fructele norocoase

Fructele norocoase

05 Oct 2005   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC
Prunele sunt fructe carnoase, de culoare vanata sau galbuie, avand samburele mare. Sunt folosite in alimentatie sub forma de gem sau ca ingrediente in prajituri si placinte.
DICTIONAR GASTRONOMIC
Prunele sunt fructe carnoase, de culoare vanata sau galbuie, avand samburele mare. Sunt folosite in alimentatie sub forma de gem sau ca ingrediente in prajituri si placinte. Toamna, in gospodariile romanesti, din prune se produce tuica.

Prunele sunt originare din China. In acea vreme insa, ele se deosebeau foarte mult de cele pe care le intalnim astazi in piata. Erau mult mai mari, mai dulci si mai zemoase. Culoarea era si ea una aparte: portocaliu spre rosu. Numele lor stiintific este "prunus salicina", dar sunt cunoscute astazi popular sub denumirea de prune japoneze. Pentru chinezi prunele reprezinta simbolul sansei. Se pare ca nu intamplator filozoful chinez Lao-Tse s-a nascut la umbra unui prun. Iar florile de prun, ca si bujorul, sunt considerate florile simbol ale Chinei.

In Hawaii se folosesc pana si samburii prunelor. Samburele se sparge pentru a extrage miezul cu un gust usor amarui. Acesta se amesteca cu lichior de fructe, zahar si alte ingrediente. Ceea ce se obtine este o gustare la mare cautare.

In Europa de Est, sucul de prune este lasat la fermentat, transformandu-se apoi intr-un veritabil vin de prune. Din acesta se obtine in cele din urma un coniac aromat. Si tot sucul de prune este deosebit de eficient in functionarea normala a aparatului digestiv. Si asta deoarece are un continut ridicat de fibre. De asemenea, puteti incetini imbatranirea consumand cat mai multe prune (contin antioxidanti la fel ca fructele de padure).

PRUNE MURATE


  • INGREDIENTE: 3 kg prune brumarii, 500 ml otet, 250 g zahar, o jumatate de lingurita cu scortisoara, 3 cuisoare, 10 boabe de piper, un litru de apa.
  • PREPARARE: Intr-un vas se fierb otetul, apa, zaharul, scortisoara, cuisoarele si piperul. Prunele se asaza intregi intr-un borcan. Sub borcan se pune lama unui cutit. Dupa ce lichidul a dat in cateva clocote, se toarna fierbinte in borcan. Se leaga cu celofan sau se infileteaza capacul.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul prune